Obavijesti

Tech

Komentari 12

Google napada PlayStation 5: Besplatno igranje na Stadiji?!

Google napada PlayStation 5: Besplatno igranje na Stadiji?!

Google je napokon podijelio više konkretnih detalja o Stadia platformi koju opisuje kao budućnost gaminga i nevjerojatno odvažnog konkurenta PlayStationa 5, Xboxa 4 i ostalih nadolazećih konzola.

VIDEO

Nakon nekoliko mjeseci iščekivanja, Google je danas napokon otkrio veći broj konkretnih informacija o svojem nadolazećem Stadia servisu koji prezentira kao revolucionarnu platformu koja će konkurirati postojećim i budućim konzolama za videoigre. Tehnološki gigant tako je otkrio cijenu tzv. "Founder's Edition" inačice servisa koja će uključivati njegov kontroler i tromjesečnu pretplatu na uslugu koja nije toliko blizu konceptu Netflixa za videoigre koji je Google nagovještavao ranije ove godine.

Sami koncept "cijene" ovdje treba uzeti s rezervom jer iako će se gameri u prvih 14 zemalja koje će Stadiju dobiti u studenom morati oprostiti s ekvivalentom od preko 960 kuna, onaj udarni proizvod tek treba stići sljedeće godine u vidu besplatne verzije iste platforme. Drugim riječima, Google vam planira ponuditi uslugu koja će staviti posljednje visokobudžetne hitove igraće industrije kao što su Assassin's Creed: Odyssey na sve od vašeg novog mobitela do prošlogodišnjeg televizora i prastarog laptopa.

Unatoč agnostičnom stavu prema hardveru i činjenici da će besplatna verzija servisa čiji je izlazak planiran za sljedeću godinu ponuditi cijeli katalog modernih videoigara koje bi trebale konkurirati mainstream gaming sustavima, Google prvotno planira pozicionirati Stadiju kao najbolje rješenje za streaming igara, vrstu interaktivne zabave koju giganti poput Sonyja i Nvidije istražuju već godinama, ali bez masovnog uspjeha. Naravno, malo koja tvrtka ima serversku infrastrukturu jednog Googlea.Google Stadia Founder's Edition tako krajem ove godine stiže u SAD, Kanadu i 12 Europskih zemalja. Hrvatska nažalost nije na tom popisu, a iako naši susjedi na Apeninskom poluotoku jesu, nemojte očekivati da će servis raditi kod nas sve i da uvezete ovaj paket. On pak uključuje Chromecast i Stadia kontroler te će se prodavati po cijeni od 130 eura u svim europskim zemljama u kojima izlazi, a koje između ostalog uključuju Njemačku, Irsku, Španjolsku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pretplata na samu uslugu inače će koštati okruglih 10 eura mjesečno te se čini kako će Google prvotno pozicionirati Stadiju kao konkurenciju digitalnim dućanima poput PlayStation Storea, GOG-a, Epic Storea, Microsoft Storea i Valveovog Steama, i dalje daleko najpopularnije takve platforme na svijetu.

Debitantski pretplatnički paket također uključuje Destiny 2 sa svim njegovim ekspanzijama, a Google je također najavio i preko 20 velikih studija koji su obećali podržati platformu. Najistaknutija imena među njima uključuju Rockstar Games, Electronic Arts, Ubisoft, Bethesdu, Square Enix, Warner Bros., Capcom, i Segu. Final Fantasy XV, Tomb Raider trilogija, Borderlands 3, Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint, Metro Exodus i Football Manager 2020 samo su neke visokoprofilne igre koje tako već potvrđeno stižu na Stadiju, no još uvijek se čeka službena informacija u vezi hitova kao što su Red Dead Redemption 2 i Resident Evil 2 Remake. Unatoč tome, za očekivati je da će nezavisni izdavači i razvojni studiji testirati Stadiju sa svojim najjačim adutima, tako da je vjerojatno samo pitanje vremena kada će javnost dobiti potvrdu da FIFA 20, GTA VI i slični nadolazeći AAA naslovi postanu dio Googleovog eksperimentalnog ekosustava.

Google vice president and general manager Phil Harrison speaks during a Google keynote address announcing a new video gaming streaming service named Stadia at the Gaming Developers Conference in San Francisco

I dok Google pokušava ući u još jedno izuzetno unosno tržište, tradicionalni gaming giganti već odavno ne čekaju da jedan od vladara interneta izravno krene konkurirati PlayStationu 5, Xboxu 4 i ostalim budućim, ali i postojećim konzolama. Dapače, analitičari već neko vrijeme ukazuju na izlazak Stadije kao glavnu motivaciju iza neočekivanog cloud gaming partnerstva čijom su najavom Sony i Microsoft prošlog mjeseca iznenadili svijet.

Pogledajte Lvl8. Top 8 verzija PUBG-a: 

Pokretanje videa...

Verzije PUBG-a 00:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle