Obavijesti

Tech

Komentari 79

Google umiruje: Vaši Huawei uređaji su sigurni, oni će raditi

Google umiruje: Vaši Huawei uređaji su sigurni, oni će raditi
5

Iz Googlea su objavili kako uvjeravaju korisnike da poštuju sve zahtjeve američkih vlasti, ali i da će servisi poput Google Play i sigurnosni elementi iz Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim uređajima

VIDEO

Google je noćas poslao poruku postojećim korisnicima Huaweijevih uređaja kako će Google Play trgovina aplikacijama i dalje raditi nakon što je američki div pristao prekinuti dio poslovanja s kineskim divom kojeg je Donald Trump stavio na crnu listu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30
Novi udarac za Huawei: Google prekida dio poslovanja s njima
Novi udarac za Huawei: Google prekida dio poslovanja s njima

Iz Googlea su objavili kako uvjeravaju korisnike da poštuju sve zahtjeve američkih vlasti, ali i da će servisi poput Google Play i sigurnosni elementi iz Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim uređajima iz Huaweija. Ovo se vjerojatno odnosi i na njihov jeftiniji brend telefona Honor. No, sigurnosna ažuriranja Androida i novije verzije Androida ostat će zamrznuti - dok traje zabrana.

Ostaje upitno i što će biti s budućim Huawei uređajima i koliko će trajati ova zabrana. Sljedeći Huaweijevi uređaji koji se iščekuju trebali bi stići tijekom jeseni, a tu se prvenstveno misli na Mate seriju. Usporedbe radi, u sličnom problemu se lani našao i kineski ZTE koji je na istoj 'crnoj listi' bio tri mjeseca. 

Njemačka i Europa zadržat će vlastiti smjer prema Huaweiju
Njemačka i Europa zadržat će vlastiti smjer prema Huaweiju

Što sve to znači za korisnike?

Dok su postojeći uređaji sigurni za korištenje, upitno je što nam donosi budućnost i trajanje zabrane. Google bi trebao uskoro lansirati novu verziju Androida, koja možda neće biti dostupna Huaweiju, a budući uređaji ne bi smjeli imati Googleove aplikacije poput YouTubea, Mapsa, Gmaila ili Google Play trgovine. No Huawei će i dalje moći koristiti Android, ali u verziji koja je dostupna kroz licencu otvorenog koda - Android AOSP.

Jedno od rješenja za kupovinu i skidanje aplikacija je i vlastita trgovina koju Huawei već ima (App Gallery), a nastave li se i dalje problemi s Googleom, Huawei je i ranije najavljivao da mogu izbaciti vlastiti operativni sustav.

Inače, Huaweijev direktor Ren Zhengfei rekao je u subotu japanskim medijima kako su se već pripremali na ovo. Izjavio je kako će firma koja godišnje troši skoro 70 milijardi dolara na kupnju opreme i čipova gurati razvoj vlastitih dijelova, prenosi BBC.

Zabrana Huaweija američke će tvrtke koštati 11 mlrd. eura?
Zabrana Huaweija američke će tvrtke koštati 11 mlrd. eura?

Nove tvrtke na popisu koje su otkazale suradnju

Nakon što je Google suspendirao dio poslovanja s Huaweijem, nove američke tvrtke su postupile prema direktivi, a kako piše Bloomberg radi se o Intelu, Qualcommu i Broadcomu - vodećim svjetskim proizvođačima mobilnih procesora i komunikacijskih čipova. Isto tako, prema navodima Nikkeija, Infineon Technologies, Micron Technology i Western Digital su stavili Huaewi i njegove podružnice na popis tvrtki s kojima ne posluju. Ovaj prekid poslovanja znači da im neće isporučivati čipove do novih uputa - odnosno prekida zabrane. 

Iz SAD-a su često isticali kako korištenje Huaweija i njihove opreme osobito u razvoju 5G mreža predstavlja rizik jer da Kina to može navodno koristiti za špijuniranje, što je Huawei više puta glasno demantirao navodeći da to nije moguće te da ne predstavljaju prijetnju i da su neovisni od kineskih vlasti. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama