Obavijesti

Tech

Komentari 15

Gotovo besplatno hlađenje i grijanje uz dizalicu topline

Gotovo besplatno hlađenje i grijanje uz dizalicu topline
3

Jeste li znali da postoje sustavi za grijanje i hlađenje koji koriste energiju tla, zraka ili podzemne vode? Dizalice topline koriste toplinu iz okoline za pripremu potrošne tople vode, grijanja i hlađenja.

VIDEO

Sve se više pažnje posvećuje razumnoj potrošnji energije. Razlog su uz ekološku svijest i direktive od strane EU. Sve počinje od arhitekture i gradnje kojom se nastoji smanjiti potreba energije za grijanjem tijekom zime i hlađenjem ljeti, a završava kvalitetnim termoenergetskim sustavima. Bitno je birati sustave koji odgovaraju zahtjevima trenutnih standarda, kao što su Vaillant dizalice topline.

Dizalice topline koriste toplinu iz okoline i jedan su od najučinkovitijih te istodobno ekološki prihvatljivih načina pripreme potrošne tople vode, grijanja i hlađenja. To su uređaji koji iskorištavaju temperaturu okoline, točnije tla, zraka ili podzemne vode te je podižu na viši energetski nivo. Primjerice, ako je temperatura tla 21oC, a temperatura prostorije koju želite rashladiti 32oC, dizalica topline će koristiti energiju iz tla, uz minimalnu potrošnju električne energije, za hlađenje prostorije na ugodnih 24oC. Na taj se način ostvaruje iskorištenje besplatne, svima dostupne energije.

aroTHERM

Korištenjem navedenih obnovljivih izvora energije dobiva se neiscrpan izvor energije koji će pokriti 75% ukupne količine energije potrebne za grijanje dok će se preostalih 25% energije nadoknaditi radom kompresora.

Kod korištenja dizalica topline posebnu pozornost posvetite odabiru ogrjevnih tijela, kao što su radijatori, ventilokonvektori, podno grijanje, stropno grijanje. Učinkovitost dizalice topline je veća što je manja temperatura vode sustava grijanja, stoga je najbolje rješenje u kombinaciji s niskotemperaturnim ogrjevnim tijelima - podnim grijanjem, stropnim grijanjem ili zidnim grijanjem.

geoTHERM

Najzastupljenije su dizalice topline koje koriste isključivo zrak kao izvor energije, no zamjetan je porast zastupljenosti dizalica topline koje koriste tlo ili vodu. Ne postoji standardno rješenje za adekvatan sustav grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode. Zato je važno da pri odabiru zatražite stručno mišljenje i obratite pozornost na mogućnost kvalitetnog održavanja – upozoravaju stručnjaci iz Vaillanta.

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada