Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotovo besplatno hlađenje i grijanje uz dizalicu topline

None Foto: 3

Jeste li znali da postoje sustavi za grijanje i hlađenje koji koriste energiju tla, zraka ili podzemne vode? Dizalice topline koriste toplinu iz okoline za pripremu potrošne tople vode, grijanja i hlađenja.

Sve se više pažnje posvećuje razumnoj potrošnji energije. Razlog su uz ekološku svijest i direktive od strane EU. Sve počinje od arhitekture i gradnje kojom se nastoji smanjiti potreba energije za grijanjem tijekom zime i hlađenjem ljeti, a završava kvalitetnim termoenergetskim sustavima. Bitno je birati sustave koji odgovaraju zahtjevima trenutnih standarda, kao što su Vaillant dizalice topline.

Dizalice topline koriste toplinu iz okoline i jedan su od najučinkovitijih te istodobno ekološki prihvatljivih načina pripreme potrošne tople vode, grijanja i hlađenja. To su uređaji koji iskorištavaju temperaturu okoline, točnije tla, zraka ili podzemne vode te je podižu na viši energetski nivo. Primjerice, ako je temperatura tla 21oC, a temperatura prostorije koju želite rashladiti 32oC, dizalica topline će koristiti energiju iz tla, uz minimalnu potrošnju električne energije, za hlađenje prostorije na ugodnih 24oC. Na taj se način ostvaruje iskorištenje besplatne, svima dostupne energije.

aroTHERM | Autor:

Korištenjem navedenih obnovljivih izvora energije dobiva se neiscrpan izvor energije koji će pokriti 75% ukupne količine energije potrebne za grijanje dok će se preostalih 25% energije nadoknaditi radom kompresora.

Kod korištenja dizalica topline posebnu pozornost posvetite odabiru ogrjevnih tijela, kao što su radijatori, ventilokonvektori, podno grijanje, stropno grijanje. Učinkovitost dizalice topline je veća što je manja temperatura vode sustava grijanja, stoga je najbolje rješenje u kombinaciji s niskotemperaturnim ogrjevnim tijelima - podnim grijanjem, stropnim grijanjem ili zidnim grijanjem.

geoTHERM | Autor:

Najzastupljenije su dizalice topline koje koriste isključivo zrak kao izvor energije, no zamjetan je porast zastupljenosti dizalica topline koje koriste tlo ili vodu. Ne postoji standardno rješenje za adekvatan sustav grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode. Zato je važno da pri odabiru zatražite stručno mišljenje i obratite pozornost na mogućnost kvalitetnog održavanja – upozoravaju stručnjaci iz Vaillanta.

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Tema: Green Living

Komentari (15)
  • nema bolje dizalice od afričke šljive!!!

    8. 7. 2016,   08:47
  • Najbolje je da se vratimo u pećine. Tamo je ugodnih 12C

    13. 7. 2016,   12:12
  • "Najzatupljenije su dizalice topline". E moj novinar...ni copy paste ne znaš napraviti a kamoli lektorirati nešto.

    9. 7. 2016,   02:27