Obavijesti

Tech

Komentari 20

Građani mogu sami proizvoditi energiju za svoje potrebe

Građani mogu sami proizvoditi energiju za svoje potrebe
1

Energija u vlasništvu građana: Energetske zadruge omogućavaju građanima da postanu proizvođači vlastite električne energije i upravljaju uloženim sredstvima za dobrobit zajednice

VIDEO

U selu Fintry u Škotskoj stanovnici su, umjesto bojkota gradnje vjetroelektrane na brežuljku ponad sela, tražili investitora da u projekt uključi dodatnu vjetro-turbinu i ponudi je stanovnicima sela na otkup. Tako su osigurali izvor prihoda za svoju zajednicu i već u prvoj godini ostvarili 140.000 funti dobiti (preko milijun kuna). Sredstva su iskoristili za lokalne projekte energetske učinkovitosti, a više od 300 domaćinstava postavilo je toplinsku izolaciju na svoje kuće. Nakon otplate kredita za kupnju turbine, novac od prodaje električne energije će se nastaviti ulagati u razvoj lokalne zajednice i povećanje energetske efikasnosti.

U Danskoj su energetske zadruge već dio tradicije. Koncept se razvio uslijed naftne krize 1970-tih, a dodatno osnažio u proteklih 15-tak godina s razvojem obnovljivih izvora energije. Također, danas je u Njemačkoj više od 50% svih obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana i energetskih zadruga, dok je svega 6% u vlasništvu velikih energetskih tvrtki koje su donedavno imale monopol na proizvodnju električne energije.

Korist od energetskih zadruga ostaje lokalnoj zajednici

Premda svaki kupac električne energije u Hrvatskoj kroz svoje račune plaća i posebnu naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije, te poticaje u pravilu iskoriste veliki investitori dok građani nemaju nikakve koristi od plaćene naknade.

Suprotno tome, kroz energetske zadruge građani upravljaju uloženim sredstvima u energetske projekte i sami odlučuju o prioritetima za njihovu zajednicu. Projekti pri tome ne rješavaju samo ekonomske, već i društvene i ekološke probleme zajednice, kao što je stvaranje novih radnih mjesta ili poboljšanje kvalitete zraka (npr. zamjenom grijanja na lož ulje grijanjem na lokalno prikupljenu biomasu).

Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj

U Hrvatskoj energetske zadruge tek čine svoje prve korake. Među 10-tak pionirskih nalazi se energetska zadruga Otok Krk čiji je cilj ostvariti energetsku neovisnost otoka Krka. Članovi zadruge su zajedničkim nastupom uspjeli dobiti 40% povoljniju cijenu solarne opreme te spustiti cijenu projektne dokumentacije za čak tri puta. Osim realizirane sunčane elektrane snage 137 kW, u planu je Energetski edukativni centar, izgradnja vjetroelektrane 36 MW, elektrana na bioplin, kogeneracija na biomasu.

Prva energetski neovisna škola Ostrog u Kaštel Lukšiću rezultat je truda energetske zadruge Kaštela.

Braniteljska zadruga Kapela je ujedno i energetska zadruga čiji članovi pretvaraju šumski otpad u energent – drvnu sječku, a planiraju i proizvodnju peleta.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje razvija i prvu zadrugu koja će svoje članove opskrbljivati zelenom električnom energijom. Aktualni projekti usmjereni su na zelenu energiju u kampovima, apartmanima i OPG-ovima te biomasu u sklopu europskog projekta Biomasud. ZEZ podupire razvoj drugih energetskih zadruga, izrađuje dokumentaciju i studije za nove projekte zelene energije i priprema projekte za financiranje iz EU fondova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada