Obavijesti

Tech

Komentari 23

Građani od jutra stajali u redu za poticaje za električna vozila

Ovakav interes građana je očekivan i smatram da daje pozitivnu sliku o tome koliko smo upoznati s električnim vozilima i spremni na njihovu primjenu, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš

VIDEO

Jutros je u nepunih sat vremena prijemni ured Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio više od 300 prijava za sufinanciranje električnih vozila - građani su čekali u redu od ranog jutra, a slična situacija bila je i u poštanskim uredima, doznaje Hina u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Ovakav interes građana je očekivan i smatram da daje pozitivnu sliku o tome koliko smo upoznati s električnim vozilima i spremni na njihovu primjenu. Kolege užurbano rade na unosu podataka, kako bismo vidjeli o kolikim se točno zahtjevima radi i za koja vozila, rekao je povodom otvaranja Javnog poziva za sufinanciranje eko vozila direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Želite kupiti električno vozilo? Država će vam to sufinancirati
Želite kupiti električno vozilo? Država će vam to sufinancirati

Najavio je da će nakon sufinanciranja električnih vozila građanima, uslijediti i program za tvrtke i lokalne jedinice te za projekte postavljanja punjača, kako bi cijeli sustav bio što bolje organiziran.

Nakon što je lani u samo par sati građanima dodijelio 12 milijuna kuna za električna vozila, koji osim osobnih automobila uključuju i električne bicikle te motocikle i mopede, Fond je danas objavio i novi Javni poziv.

Budite spremni: Uskoro poticaji za kupnju električnih vozila
Budite spremni: Uskoro poticaji za kupnju električnih vozila

Ovaj put je građanima ukupno dostupno 17 milijuna kuna, a najava poziva je uz prijavni obrazac objavljena ranije na stranicama Fonda, kako bi se građani na vrijeme pripremili. Za kupnju eko vozila građani mogu dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno od pet do 80 tisuća kuna, ovisno o kategoriji električnog vozila koje se nabavlja.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu da je procedura prijave jednostavna - Fondu se poštom ili osobno treba dostaviti koverta s ispunjenim i vlastoručno potpisanim prijavnim obrascem, obrascem u elektronskom obliku, preslikom osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila te ponudom prodajnog salona. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihovog zaprimanja, uz napomenu da se kod zahtjeva koji se šalju poštom gleda vrijeme predaje u poštanski ured, a ne vrijeme zaprimanja u Fond.

Dobar posao u Hrvatskoj: Ugrabite priliku koja se nudi
Dobar posao u Hrvatskoj: Ugrabite priliku koja se nudi

- Na taj način smo željeli omogućiti iste uvjete svima u Hrvatskoj - naglasio je direktor Fonda Ponoš, dodavši da se isti princip primjenjuje na sve Fondove pozive.

Podsjetio je da su prošle godine građanima sufinancirali kupnju oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila.

- To su mali koraci, kojima se polako, ali sigurno mijenja prometni sustav u Hrvatskoj, u kojoj je prosječno osobno vozilo staro čak 13 godina. Naš je cilj da se građani uz poticaje lakše odluče za novo, električno vozilo, koje ima daleko manji negativni utjecaj na okoliš - poručio je Ponoš. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno