Obavijesti

Tech

Komentari 4

Gradovi budućnosti: pametne ceste, rasvjeta, kante za smeće

Gradovi budućnosti: pametne ceste, rasvjeta, kante za smeće

"Digitalna transformacija se događa sada.Ta budućnost je tu, i mi želimo da naši korisnici uskoče u taj kamion i da se odvezemo zajedno u budućnost"

VIDEO

Digitalna transformacija događa se danas, nije to stvar budućnost, već naše sadašnjosti, koja se razvija na temeljima implementacije novih tehnologija prilagođenih potrebama građana, u bilo kojem dijelu svijeta oni živjeli. To je bila i misao vodilja SAP-ovog tehnološki opremljenog roadshow kamiona koji je replika njihove Immersive Experience sobe koja posjetiteljima omogućava interaktivno iskustvo u 360 stupnjeva uz zaslone osjetljive na dodir i kontrolu glasom.
 
Ova softverska kompanija u sklopu europskog projekta The Intelligent Enterprise – Innovation on the Move, predstavila je budućnost i naših gradova, koji zahvaljujući digitalnoj transformaciji i implementaciji postaju, kako ih možemo nazvati, pametni gradovi.
Među primjerima nekih je i grad u našem susjedstvu Novo Mesto u Sloveniji, koji je pametnu tehnologiju, između ostalog, počeo implementirati u svoj sustav javne rasvjete u kojem je rasvjetni stup i nadzorna kamera i gradski 'termometar'. Takvih primjera ima mnogo, od sustava gradske čistoće i mogućnosti koje nude 'pametne' kante za smeće, sa senzorima koji detektiraju što se u njoj nalazi i kada bi ju trebalo isprazniti.
 
"SAP radi na razvoju takve sadašnjosti zajedničkim pristupom i odgovaranju na potrebe građana u određenom gradu i prema strategiji tog grada kroz Design Thinking metodu. Osnivač SAP-a Hasso Plattner prvi je uložio 30 milijuna dolara u razvoj te tehnologije, i prepustio ju svima, jer je smatrao da će svima pomoći kako bi razvili nove ideje, što je i bit ove tehnologije. Tako SAP i danas funkcionira. Razvijamo sve te ideje i zamisli sa tehnologijom koja nam je na raspolaganju i primjenjujemo za svoje korisnike. U digitalnoj transformaciji tehnologija nije sama sebi svrha, nije poboljšanje poslovnih procesa sama sebi svrha, već je fokusirana na čovjeka. Tako SAP podržava svoju viziju i svoju misiju - Make lives better, make the world run better", naglasila je Sanja Meštrović, Head of transformation management office za CEE regiju.
SAP-ovi stručnjaci, a među njima i Rok Magister, CTO za CEE regiju, predstavili su inovativna rješenja koja tvrtkama pomažu da povećaju učinkovitost, a na zadovoljstvo kupaca. Unutar kamiona stvoren je alternativni svijet gdje su posjetitelji mogli vidjeti kako inovacije podupiru život u budućnosti: od digitalnih lanaca opskrbe i pametnih rješenja za osiguravateljsku industriju do holističkog upravljanja ljudskim potencijalima. "Digitalna transformacija se događa sada.Ta budućnost je tu, i mi želimo da naši korisnici uskoče u taj kamion i da se odvezemo zajedno u budućnost", dodaje Meštrović.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh
DIGITAL TAKEOVER

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja
ZNAČAJNA UŠTEDA

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja

Ljetna sezonska sniženja su završila, no to ne znači i kraj popustima i niskim cijenama. Ako pomnije pratimo ponude u trgovinama i web shopovima, proizvode po sniženim cijenama možemo kupovati tijekom cijele godine
Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska
Marka iz budućnosti

Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska

Uskoro će se na domaćem tržištu pojaviti prva digitalno-analogna kombinacija poštanske marke, čiji će dio služiti za uobičajeno slanje pošte, a dio za korištenje na blockchainu