Obavijesti

Tech

Komentari 58

Grand Canyon je 'mala beba' u odnosu na kanjon sa Harona

Grand Canyon je 'mala beba' u odnosu na kanjon sa Harona
3

Plutonov satelit ima kanjon koji je dug oko 1600 kilometara, a vjerojatno se proteže i na drugu stranu mjeseca. Fotografije su otkrile nevjerojatno raznolik mali mjesec

VIDEO

Plutonov mjesec Haron glavna je zvijezda novih fotografija koje je NASA dobila s letjelice Novi horizonti. Dosad najdetaljnije fotografije Harona otkrivaju nam njegovu nasilnu prošlost, ali i ogroman kanjon koji je četiri puta duži od slavnog Grand Canyona.

Haron je velik skoro kao pola Plutona i najveći je satelit u Sunčevu sustavu, ako se gleda u odnosu na veličinu svog planeta. Iznimno detaljne fotografije u boji znanstvenike su zapanjile jer su očekivali monoton krajolik pun kratera od udara drugih nebeskih tijela. No, fotografije su otkrile planine, kanjone, odrone te razlike u boji površine.

NASA/JHUAPL/SwRI

Ogromni kanjon je duži od 1600 kilometara na strani satelita koja je okrenuta prema Plutonu, a vjerojatno se proteže i na drugu stranu. Na mjestima je i duplo dublji od Grand Canyona.

- Izgleda kao da je netko cijeli Haron rastvorio - rekao je John Spencer sa Istraživačkog instituta Southwest. Znanstvenici su otkrili i da ravnice južno od kanjona imaju manje velikih kratera od onih na sjeveru što ukazuje na to da su mlađe. Njihova glatkoća pokazuje i na promjene na površini satelita, a jedna mogućnost za to je hladna vulkanska aktivnost, koja se naziva kriovulkanizam.

VIDEO

NASA očekuje da će slike s letjelice Novi horizonti stizati i tijekom sljedeće godine, a glavni razlog zbog čega dolaze ovako na kapaljku je udaljenost letjelice. Naime, nakon što je u srpnju prošla kraj Plutona, Novi horizonti su sada još 100 milijuna kilometara dalje. Među novim fotografijama se očekuju još detaljnije fotografije Harona, koje bi trebale biti još fascinantnije, ali i pune novih otkrića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način