Obavijesti

Tech

Komentari 1

Greenvest: Dolaze prilike za investicije u gospodarstvo

Greenvest: Dolaze prilike za investicije u gospodarstvo
3

Greenvest: Invest in Croatia prvi je ovogodišnji gospodarsko-investicijski skup vezan uz teme zelenog gospodarstva - prilika za nove dogovore i uspjehe

VIDEO

U Vladi RH imat ćete punu podršku razvoju vaših projekata te mogućnost obavljanja svojeg poslovanja na najbolji mogući način, rekao je u srijedu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras povodom otvorenja Greenvesta u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Otvoreni smo za sve ideje koje će Hrvatskoj omogućiti razvoj gospodarstva, Gordan Maras

Privatni i javni sektor u Hrvatskoj svesrdno želi podržati zelenu inicijativu kako bi Hrvatska postala privlačna investicijska destinacija. Raspisuju se natječaji, predstavljuju se zeleni krediti banaka, educira se javnost o benefitima u zelenom gospodarstvu. Sve to govori da postoji volja i želja da se hrvatsko gospodarstvo, posebno ono zeleno pokrene. Promjene se, ipak ne odvijaju glatko.

GREENVEST: INVEST IN GREEN CROATIA je vrijedna inicijativa da se na jednom mjestu okupe sudionici iz privatnog sektora te predstave projekte vrijedne gotovo 500 milijuna eura za koje je potrebna i podrška javnog sektora. «Ovaj put je pravi put za aktualizaciju tema vezanih uz razvoj zelenog gospodarstva. Iskustva nam nalažu kako će upravo ovo biti prava prilika za nove poslovne dogovore i uspjehe", izjavila je prilikom otvorenja skupa, Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podršku ovom projektu dao je i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. "U sklopu narednog Poduzetničkog impulsa otvorit ćemo natječaj i za razvoj „new age“ ekonomije u koju spada i zeleno gospodarstvo kao bitna grana razvoja hrvatskog gospodarstva. Otvoreni smo za sve ideje koje će Hrvatskoj omogućiti razvoj gospodarstva."

Konkretne korake je ispred Ministarstva poduzetništva i obrta najavila Tatjana Kovač-Klemar. Ovom je prilikom predstavila nove natječaje, te kreditni program za investicije u nove tehnologije, proizvodne metode, zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost s ciljem povećanje konkurentnosti. Krediti će se u sklopu ovog programa odobravati uz godišnju kamatnu stopu od 2 posto u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu. Postoje i fondovi za gospodarsku suradnju u kojima 50% ulažu investitori, a 50% ministarstvo poduzetništva i obrta.

Raspisivanje natječaja najavio je i Fond za zaštitu okoliša. "Pozivamo jedinice lokalne i regionalne samouprave da udruže sredstva s Fondom i da zajedno sufinanciramo projekte fizičkih osoba u nabavi solarnih kolektora, fotonaponskih ćelija za vlastitu potrošnju, dizalica topline i sl. Sudjelovanje će biti oko 30%, tražit ćemo minimalno 10% sudjelovanja jedinice lokalne samouprave", najavila je Marija Ščulac Domac, načelnica Službe za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Ministar Maras nam je u razgovoru izjavio da i sam namjerava instalirati solarne panele, te da će promjene u zelenoj gradnji biti vidljivije tek kad se podigne svijest o važnosti energetske učinkovitosti I uštede.  Svjestan je da su financijska sredstva najveća, ali ne I jedina prepreka prihvaćanju green life-style-a, ali samo snažna inicijativa tvrtki i pojedinaca može potaknuti banke da ponude povoljnije kreditne linije.

Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora Centara za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija upozorio je na lošu komunikaciju između pojedinih sektora i institucija, te na nedostatak unificiranog sustava praćenja potrošnje, odnosno kontrole ostvarenja zadanih mjera na godišnjoj razini.

Tomislav Marjanović, generalni direktor sajma GREENVEST-a, pozvao je zainteresirane na skup investitora, ulagača i gospodarstvenika koji će se održati danas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....