Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hakeri ucjenjuju: 'Pazite na kakve se WiFi mreže spajate'

Najviše ucjena dolazi putem elektroničke pošte. Najčešće žrtve su Influenceri. A da vas puste na miru i oslobode vam račun hakeri traže između 100 i 500$

Influenceri s Instagrama posebno su izloženi napadima ‘hakera’ koji žele brzo zaraditi. Većinu problema stvaraju si sami jer imaju jednostavne šifre te jer moraju stalno biti u kontaktu s ljudima koji ih prate.

Rekao nam je to hrvatski stručnjak za računalnu sigurnost, koji je želio ostati anoniman. I sam je radio na raspetljavanju slučajeva hakiranih računa i ljudi koji su bili ucjenjivani.

KUPNJA NA INTERNETU Oprez: Spriječite hakere i ne kupujte bez antivirusne zaštite

- Influencerima problem stvaraju pametni telefoni. Iako većina ima neograničeni mobilni internet, iskorištavaju priliku spojiti se na WiFi gdje god stignu, a upravo je to najopasnije za podatke na mobitelu - pojašnjava stručnjak i dodaje kako ‘hakeri’ iskorištavaju mrežu kako bi uzeli podatke s pametnih telefona, tableta ili laptopa bez znanja vlasnika. Osim toga, u Hrvatskoj je u velikom porastu broj Phishinga, krađe identiteta putem elektroničke pošte i linkova koji imitiraju stranice društvenih mreža kao što je Facebook, Twitter ili Instagram.

- Njima je uglavnom cilj doći do vaših bankovnih računa ili vas natjerati da im uplatite novac. Neki prijete da imaju podatke o vama, iako rijetko nude dokaze. Obećavaju da će vas pustiti na miru ako uplatite od 100 do 500 dolara - pojašnjava stručnjak. Osim tog načina, u porastu je i broj ucjena u kojima hakeri prijete da će objaviti vaše snimke ‘virtualnog seksa’ u kojem ste sudjelovali. Zabilježen je i primjer na istoku Hrvatske gdje je haker takav video poslao svim Facebook prijateljima muškarca.

ŽRTVA HAKERSKOG NAPADA Rendeli su hakirali Instagram: 'Bolje da su mi provalili u stan'

- Obično objave jedan od 10 videa ako postoji. Njima nije cilj previše se zamarati jednom žrtvom jer ih dnevno u svijetu imaju 200. Ako ih zavlačite, oni dižu cijenu - kaže stručnjak. Dodaje kako ucjenjivačima nikad ne treba uplatiti novac te da trebate blokirati sve načine komunikacije s online ‘otmičarima’.

NIKAD DOSTA OPREZA Hrvati su hakerima platili čak milijun kuna zbog online ucjena

Prijave DORH-u i preko interneta

Nije bitno znati tko je počinitelj sumnje u kazneno djelo kako bi se ono prijavilo. Sumnju je moguće prijaviti u postaji policije i, osobno ili putem elektroničke pošte, nadležnom državnom odvjetništvu, kaže sudski vještak za informatiku i komunikacije Saša Aksentijević. Dodao je kako je bitno izolirati sve dokaze, lozinke, račune, hard diskove ili pametne telefone koji su bili cilj napada. Oni će proći vještačenja koja su zahtjevna i komplicirana.

- Ponekad je počinitelje nemoguće naći - kaže vještak. 

Komentari (13)
  • Koji bog su influenceri? Gripaši? Ono influenca...jer utjecaja nemaju nikakvog osima na laži prema samom sebi....

    28. 10. 2018,   19:49
  • A sta ce s mojim bankovnim racunom???Mozda se smiluju pa sta uplate

    28. 10. 2018,   19:32
  • Ad guard..za par eura godišnje zaštita telefona..

    28. 10. 2018,   19:04