Obavijesti

Tech

Komentari 39

Upozorenje! Ako ste dobili ovu poruku, nikako ne šaljite SMS

Upozorenje! Ako ste dobili ovu poruku, nikako ne šaljite SMS
1

HAKOM zbog prijava korisnika pokreće inspekciju nad jednom tvrtkom, koja je ljudima slala zavaravajuće poruke navodeći ih da slanjem SMS poruka 'nabijaju' trošak

VIDEO

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom Dimoco, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji, izvijestili su u srijedu iz HAKOM-a. 

HAKOM-u je, naime, prijavljen zavaravajući pokušaj nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu na način da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikaže informacija kako je isti zaražen s više računalnih virusa, za čije je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju. Na taj su se način korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, a što je korisnicima naposlijetku izazvalo neplanirane i neželjene troškove. Isto tako, korisnici su nagovarani i da, ako žele osvojiti telefon, aktiviraju usluge s posebnom tarifom, objašnjavaju iz HAKOM-a.     

Usluge s posebnom tarifom naplaćuju se na način da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ista naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi. Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvjete, koji mu moraju biti komunicirani u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se iste naplaćuju njihovim primitkom, navodi se u priopćenju.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti istu i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HAKOM je, kao neovisno nacionalno regulatorno tijelo za područje elektroničkih komunikacija, nadležan za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama i pripadajućih pravilnika te ukoliko se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, tada će se donijeti mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti, navodi se u priopćenju.

Iz te agencije podsjećaju i kako je više informacija o neželjenim elektroničkim komunikacijama, koje mogu predstavljati ugrozu za korisnike, dostupno na službenim stranicama HAKOM-a, kao i na njihovoj facebook stranici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....