Obavijesti

Tech

Komentari 58

Hrvati će odsad vaditi tumore tehnologijom iz budućnosti

Hrvati će odsad vaditi tumore tehnologijom iz budućnosti
4

Opremu vrijednu 12 milijuna kuna nabavili su zahvaljujući razumijevanju Ministarstva zdravlja i uprave bolnice, koja takvu suvremenu aparaturu ima jedina u cijeloj regiji

VIDEO

Pacijentica koju su u petak ujutro operirali u Klinici za neurokirurgiju zagrebačkoga KBC-a Sestre milosrdnice dobila je šansu koju do tada u našoj medicini nije imala. 

Tumor u njezinu mozgu bio je smješten vrlo duboko i do sada se smatrao neoperabilnim. No zahvaljujući novoj opremi i edukaciji neurokirurga iz Vinogradske, tumori smješteni u dubokim regijama mozga moći će se operirati, što je doista revolucija za pacijente u našoj državi. 

Prikaz reakcija živaca

Vinogradska

Opremu vrijednu 12 milijuna kuna nabavili su zahvaljujući razumijevanju Ministarstva zdravlja i uprave bolnice, koja takvu suvremenu aparaturu ima jedina u cijeloj regiji. Kako nam je pojasnio predstojnik Klinike za neurokirurgiju, prof. dr. Krešimir Rotim, riječ je o kompletu opreme koji ima posebne instrumente za detaljno praćenje funkcija mozga, odnosno intraoperacijski CT i navigaciju koja omogućuje neurokirurzima da u svakom trenutku iznimno precizno vide putove kojima se prenose impulsi odgovorni za pomicanje ruku i nogu.

Ova metoda zove se traktografija, koja u kombinaciji s magnetskom rezonancijom prije operacije i magnetskom navigacijom tijekom operacije može detaljno prikazati reakcije živaca u rukama i nogama. Dakle, ovi zahvati kombinacija su endoskopije, traktografije i navigacije. 

Educirali se po svijetu

Vinogradska

Kao dodatni osigurač prate se i takozvani evocirani potencijali te na taj način ne postoji opasnost da se kod operativnog zahvata duboko smještenih tumora u mozgu dogodi nešto što će oštetititi kasniju funkciju ruku i nogu pacijenta. Dogodi li se da evocirani potencijali padaju, uređaj to signalizira. Do sada su se, naime, tumori smješteni duboko u mozgu smatrali neoperabilnima ponajviše zato što je postojala velika opasnost od oštećivanja određenih dijelova mozga, a to se kasnije moglo manifestirati problemima s pokretanjem ruku i nogu pacijenta. 

- Riječ je o vrlo kompleksnom skupu uređaja, a srce svega je traktografija. Slali smo svoje liječnike po cijelom svijetu kako bi se educirali za ovakve vrste zahvata, i zapravo je riječ o kontinuiranoj edukaciji. Ovakve zahvate obavljaju samo najbolji europski i svjetski neurokirurški centri - tumači prof.dr. Krešimir Rotim.

A da Klinika za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice spada u sam vrh europske medicine, govori i činjenica da im je UEMS (Europsko udruženje specijalista) odlučilo trajno dati akreditaciju najboljih europskih klinika. 

Ovo udruženje okuplja stručnjake svih vrsta u medicini te određuje tko i iz kojeg područja može dobiti akreditaciju izvrsnosti. Klinika za neurokirurgiju u Vinogradskoj do sada je akreditaciju imala na period od dvije godine, a dobivanjem trajne službeno će biti svrstana među najbolje neurokirurške centre u cijeloj Europi.

Prvi uveli operacije u budnom stanju

Ljudski je mozak, smatra se, jedna od najkompleksnijih stvari u svemiru. Veliki je izazov i za neurokirurge, a ekipa u Vinogradskoj prva je u Hrvatskoj, prije tri godine, počela s operacijama na pacijentima koji su u vrijeme zahvata u budnom stanju. Uz pacijente je cijelo vrijeme psiholog, koji s njima razgovara i opušta ih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju