Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvati će surfati brzinama od 700 Mbps već za dvije godine'

None Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Šefovi Telekoma iz Crne Gore i Hrvatske te DT-ov član uprave Srini Gopalan u Podgorici su raspravljali o onome što oni vide kao glavne trendove i prijetnje u sljedećim godinama

Jedan od glavnih trendova u svjetskim telekomunikacijama u bliskoj budućnosti donijet će ogromne promjene u radu. Kako je rekao DT-ov član uprave Srini Gopalan, radi se o edge computingu, odnosno sve više se snaga mobilnih mreža širi prema rubovima mreže, tj. prema baznim stanicama. To je pojasnio na primjerima samovozećih automobila koji neće čekati da signal putuje do centrale pa nazad do auta ili kod operacija na daljinu gdje će robot raditi isto kao i kirurg na drugom kraju svijeta.  

Govoreći o trendovima koji dolaze, Gopalan je kao važne istaknuo konvergenciju i konsolidaciju tržišta i pritom istaknuo kako na ovome Europa posebno kaska za SAD-om. Radi se o tome da je kod nas ogroman broj operatora za svaku zemlju, dok je u SAD-u njih tri-četiri koji si mogu priuštiti ogromne investicije. Naglasio je i kako u sljedećim godinama možemo vidjeti sve više kombiniranih mreža, odnosno da će nestajati razlike između fiksnih i mobilnih. 

HT-ov predsjednik uprave Davor Tomašković rekao je kako potpuno pratimo trendove te da u nekim stvarima smo i predvodnici, ali o cijeni broadbanda za koju se spočitava da je visoka, dodao je da je ona kod nas 10 posto niža od EU prosjeka. Govoreći o mobilnim trendovima, Tomašković očekuje da ćemo za dvije godine imati brzine downloada od 500 do 700 Mbps. 

Gopalan je naglasio i kako će fokus Deutsche Telekoma u sljedećem razdoblju biti na rast u zemljama u kojima su prisutni, a ne nužno širenje na nova tržišta. S druge strane, HT-ov predsjednik Uprave Davor Tomašković rekao je kako su se oni pripremili za rast, a kao priliku vidi inovacije i investicije. Sa 1,6 milijardi kuna su jedan od najvećih privatnih investitora i planiraju zadržati to vodstvo novim investicijama, ali i ulaganjima u ljude i to kroz STEM edukaciju, što je važno za društvo, ali i njih kao kompaniju, istaknuo je Tomašković. 

Na kraju panela o budućnosti telekomunikacija, Gopalan je rekao da digitalna transformacija donosi ogromne promjene navika potrošača, ali i donosi golemu količinu podataka koju treba iskoristiti kako bi donosili bolje odluke. Misli i kako će većina strojeva imati nekakav SIM u sebi kako bi se mogli daljinski povezati i obavljati provjere. Također, operatere ljudi više neće doživljavati kao pružatelje fiksnih ili mobilnih usluga, već kao komunikacijske kompanije. 

Kao veliku stvar za budućnost svi vide umjetnu inteligenciju, a Tomašković je istaknuo i primjere u kojima se big data može iskoristiti da se predviđaju epidemije, što bi moglo spašavati živote.

HT želi biti regionalni lider, a na tom putu su još u siječnju od Magyar Telekoma kupili i Crnogorski Telekom. Ta integracija CT-a u HT grupu privodi se kraju, a u Podgorici su govorili o razlozima investicije, ali i planovima. Nikola Ljušev iz Crnogorskog Telekoma rekao je kako je velik potencijal uloga operatora u digitalizaciji društva, posebno u javnom sektoru, kako bi se smanjila administracija i građanima omogućilo jednostavnije obavljanje poslova s državom. Ljušev je rekao i kako do kraja godine optikom žele pokriti sve zgrade u urbanim područjima. Iz HT-a su istaknuli kako će sve procese i rješenja koja su uveli u Hrvatskoj moći lakše uvesti i u Crnoj Gori, a u isto vrijeme će u Crnogorskom Telekom moći izbjeći greške koje su pritom imali kod nas. Iz HT-a nisu htjeli govoriti o nekim budućim investicijama, ali su naglasili kako je akvizicija Crnogorskog Telekoma prvi korak na putu da budu regionalni lider

Komentari (65)
  • Hrvati ce surfati tim brzinama, ali u Irskoj i Njemackoj.

    8. 9. 2017,   08:46
  • Ja vodim borbu da imam brzinu 10 a ovi pricaju o 700 😁😁

    8. 9. 2017,   08:30
  • Danas, u Europi, u 2017 godini ja imam brzinu od 4mbps jer operater ne želi povećati brzinu (iako bih je platio) bez da potpišem novi ugovor na 2 godine

    8. 9. 2017,   08:30