Obavijesti

Tech

Komentari 1

Hrvati među nagrađenima na natjecanju u robotici u Šangaju

Hrvati među nagrađenima na natjecanju u robotici u Šangaju
4

Na svjetskoj smotri mladih robotičara susreću se najbolje ekipe s državnih razina, a ove godine na njoj su sudjelovale i tri ekipe iz Hrvatske

VIDEO

U Šangaju je održano Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici (WERcontest - World Educational Robot Contest) koje se u najmnogoljudnijoj zemlji održava od 2002. a na kojem je hrvatski Insitut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) nagrađen posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj tog natjecanja te same robotičke zajednice u Hrvatskoj, a hrvatski timovi osvojili nekoliko nagrada.

Na svjetskoj smotri mladih robotičara susreću se najbolje ekipe s državnih razina u tri dobne skupine: niži odnosno viši razredi osnovnih škola te srednjoškolci, a svi se oni natječu u pet do šest kategorija.

Ove godine na njoj su sudjelovale i tri ekipe iz Hrvatske, a iz regije su im se pridružile još dvije iz BiH odnosno jedna iz Srbije. 

Fokus IRIM-a je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i drugih kompetencija u okviru sektora STEM za mlade u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegov najveći projekt je robotička liga Croatian Makers, u koju je uključeno preko 360 škola i drugih ustanova s 1800 doniranih robota.

IRIM-u nagrada za izvanredan doprinos

Hrvatski timovi nagraðeni na Svjetskom natjecanju u edukacijskoj

Na natjecanju u Šangaju okupilo se oko 3000 timova s preko 8000 učenika i učenica iz cijeloga svijeta. Na svečanosti otvaranja IRIM je nagrađen posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj spomenutog natjecanja te same robotičke zajednice u Hrvatskoj i šire.

Vođa delegacije, IRIM-ov voditelj operacija Paolo Zenzerović je imao čast dodjeljivati nagrade u nekoliko kategorija natjecanja – najboljim mentorima, najboljim timovima u programiranju humanoidnih robota, te natjecanju u tzv. kategoriji ‘Family Brick Contest’. Radi se o dijelu natjecanja namijenjenog djeci starosti od 3 do 7 godina u sklopu kojeg, zajedno sa svojim roditeljima, rješavaju različite probleme u području konstruiranja.

Prvi dio natjecanja uključivao je programiranje i testiranje robota uz prikaz njihova rada, dok su tijekom drugog dana ekipe nastavile rješavati započete zadatke.

Inače, na WER-ovu natjecanju osim nagrada za osvojena prva tri mjesta u kategoriji ‘Brick Robot’ dodjeljuju se i druge.

Hrvatskim timovima čak tri nagrade

Hrvatski timovi nagraðeni na Svjetskom natjecanju u edukacijskoj

Primjereice, u videokategoriji u kojoj timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolju montažu.

Hrvatske ekipe nagrađene su i u tim kategorijama i to za najbolju prezentaciju koja je otišla u zagrebačku OŠ Julija Klovića odnosno Vidu Martinu Luliću i Dinu Plečku te njihovom mentoru Petru Dobriću, dok su učenici iz OŠ Primošten najbolji montažeri. Benjamina Aarona Balogha i Marisu Perković u ovom projektu vodila je mentorica Amalija Pancirov.

U posebnim kategorijama predsjednik WER-a inače i odabire timove koji su pokazali posebnu kreativnost u rješavanju problema te izuzetno znanje o natjecanju samom, a zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je nagradu za izuzetan doprinos svoga tima na natjecanju zahvaljujući projektu Josipa Lazića i Jakova Šužberića uz mentoriranje Ante Ivanca.

Put u Šangaj je potpomogao Grad Zagreb kupnjom avionskih karata za natjecatelje i njihove mentore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'