Obavijesti

Tech

Komentari 12

Hrvati osmislili uređaj koji plastiku pretvara u biogorivo

Hrvati osmislili uređaj koji plastiku pretvara u biogorivo
4

Hrvatski i talijanski znanstvenici razvili su protoptip uređaja koji će morski otpad pretvarati u bio dizel. Projekt se provodi na Lošinju, a predstavlja borbu protiv zagađenja Jadrana

VIDEO

Dosad smo bili pošteđeni velikih ekoloških incidenata, ali godinama smo ignorirali ove male. Sad nam se to vraća, rekao je još prije nekoliko mjesceci Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, koja se godinama bavi zaštitom Jadranskog mora.

Ovoga ljeta više nego ikad spominjao se problem zagađenja naše obale i mora. Još početkom godine, u zimskim i proljetnim mjesecima, jug Jadrana redovito je pun plastike, granja i raznog smeća koje donesu morske struje. Hrvatski i talijanski znanstvenici odlučili su svojim izumima tome doći na kraj.

-U tijeku je testiranje uređaja za reciklažu morskog otpada. Bit će spreman za demonstarciju široj javnosti u svibnju pa rujnu sljedeće godine, rekla je Jelena Basta, direktorica edukacijskog programa u Institutu Plavi svijet za HRT. Jelena je ujedno voditeljica projekta MarGnet vrijednog više od 600 tisuća eura kroz koji su izumljeni ovi prototipi, a Plavi svijet je jedini hrvatski partner.

- Morski otpad je svima izazov jer svi znamo da se od njega može nešto dobiti. Potrebno ga je tretirati i očistiti jer on sadrži brojne biološke elemente, rekla je Jelena. 

S.O.S. Jadran: Stanje je puno dramatičnije nego se prikazuje
S.O.S. Jadran: Stanje je puno dramatičnije nego se prikazuje

Izgaranjem odnosno razgradnjom 100 kilograma otpada ovim uređajem dobilo bi se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča.

Ocean je prepun plastike - iako se gotova sva može reciklirati
Ocean je prepun plastike - iako se gotova sva može reciklirati

-Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama