Obavijesti

Tech

Komentari 15

Hrvati surfaju sve više: Skinuli 509 milijuna GB više u 2016.

Hrvati surfaju sve više: Skinuli 509 milijuna GB više u 2016.
1

Internetski promet porastao je za 37 posto u prvih 9 mjeseci ove godine, dok je rast poziva samo 1,3 posto. Kao i prethodnih godina Hrvati sve manje šalju SMS i MMS poruke

VIDEO

Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvih devet mjeseci ove godine nastavljeni su višegodišnji trendovi, i to s 1,3 posto više utrošenih minuta u mobilnim mrežama, 8,4 posto manje utrošenih minuta u fiksnim mrežama i s 37-postotnim porastom širokopojasnog internetskog prometa.

To pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz kojeg poručuju da se na tom tržištu ove godine dodatno produbio jaz između fiksne i mobilne telefonije, uz daljnji znatni rast internetskog prometa.

Internetski širokopojasni promet u devet mjeseci ove godine porastao je za 509 milijuna GB (gigabajta) ili za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a velik porast, od 34 posto, zabilježen je i sa 190 milijuna GB u trećem tromjesečju.

U tri mobilne mreže u Hrvatskoj u devet mjeseci blagi porast od 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvaren je sa 6,6 milijardi utrošenih minuta u tim mrežama, od čega je uobičajeno najveći dio, 6,5 milijardi minuta ili 1,3 posto više nego lani, utrošeno u unutarnjem prometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Veći porast od 5,2 posto ostvaren je u devet mjeseci s 82 milijuna mobilnih minuta u međunarodnom prometu. Gotovo polovica 'međunarodnih mobilnih minuta' ili 40 milijuna utrošena je samo u trećem tromjesečju, čime je ta potrošnja porasla za 12,2 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.

To je ujedno i najvažniji rast u mobilnim mrežama od početka godine do kraja rujna, koji je i najviše pridonio da rast ukupne potrošnje minuta u trećem tromjesečju iznosi 1,2 posto s ukupnih 2,3 milijarde utrošenih minuta.

Nastavak višegodišnjih trendova u mobilnim mrežama vidljiv je i u devetomjesečnom i tromjesečnom smanjenju broja SMS i MMS poruka u tim mrežama, najviše zbog rastuće uporabe pametnih telefona, mobilnog interneta, društvenih mreža i drugih komunikacijskih platformi i aplikacija koje korisnicima tri mobilne mreže u Hrvatskoj, a njih je ukupno nešto više od 3 milijuna, pružaju veće mogućnosti.

SMS poruka tako je u devet mjeseci ove godine bilo blizu 2 milijarde ili gotovo 10 posto manje nego lani, a MMS poruka 12 milijuna ili 12,3 posto manje.

S druge strane, fiksne mreže su, osim ukupnog pada utrošenih minuta u devet mjeseci od 8,4 posto, sa 1,6 milijardi minuta zabilježile pad te potrošnje i na razini trećeg tromjesečja, od gotovo 10 posto, s 506 milijuna minuta, pri čemu su minusi vidljivi i u unutarnjem i u međunarodnom prometu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković