Obavijesti

Tech

Komentari 5

Hrvatska ima premalo robota: Trebamo ih još više od 1800

Hrvatska ima premalo robota: Trebamo ih još više od 1800
1

Gospodarstvo naše veličine trebalo bi imati 2000 robota, a tek ih je 175, što govori o neiskorištenom potencijalu i potrebi za dodatnim razvojem i ulaganjem, kažu iz HGK

VIDEO

Hrvatsko bi gospodarstvo svojom veličinom trebalo imati 2.000 robota, a prema procjenama trenutno ih ima 175, što znači da nedostaje više od 1.800 robota, dok se sama robotizacija može smatrati kao jedan od glavnih načina povećanja produktivnosti, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).  

HGK u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, sudjeluje u projektu CROBOHUB, kojim se želi uspostaviti regionalni centar kompetencija za robotiku u okviru Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT), navodi se u priopćenju HGK u srijedu.

"Procjenjuje se da bi hrvatsko gospodarstvo svojom veličinom trebalo imati dvije tisuće robota, dok ih prema procjenama u Hrvatskoj trenutno ima 175, što dovoljno govori o neiskorištenom potencijalu i potrebi za dodatnim razvojem i ulaganjem“, istaknuo je voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT pri HGK Emil Perić.

U priopćenju HGK navodi se da su trenutne aktivnosti na projektu usmjerene na analizu i procjenu regionalnog ekosustava, identifikaciju ključnih dionika i izradu studije izvodljivosti kako bi se definirao projekt razvoja robotike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njime bi se uz ostalo trebalo omogućiti umrežavanje nacionalnih i regionalnih dionika konkretnim aktivnostima poput radionica i suradnje s proizvodnim tvrtkama u obliku izrade studija slučaja s krajnjim ciljem da se gospodarstvenicima pomogne kako da što učinkovitije robotiku primjene u poslovanju.

Projekt je globalno, putem EU inicijative I4SM, usmjeren na upotrebu ICT tehnologija u proizvodnim procesima budući da tranziciju prema Industriji 4.0, koja predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju, karakterizira sveopća digitalizacija u okviru čega se cijeli proizvodni, prodajni i dobavljački lanac temelji na ICT-u i kibernetičkim strojevima. 

Perić smatra kako će se, suprotno uvriježenom mišljenju da će roboti zamijeniti poslove ljudi, u svijetu Industrije 4.0 stvoriti potreba za dodatnim kadrom koji će robotima moći upravljati, servisirati ih ili proizvoditi nove.

Isto tako, tvrdi kako je u pogledu robotike u Industriji 4.0 još nedovoljno istraženo i definirano područje u proizvodnom procesu koje se odnosi na suradnju čovjek – robot.

"Mnogi akteri u gospodarstvu koji se bave proizvodnjom, robote ne vide kao prijetnju. Uzmemo li u obzir stanje hrvatskoga gospodarstva s nedostatkom kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, pri čemu su nam mnoge industrijske grane zasnovane na niskim plaćama, robotizacija se može vidjeti kao jedan od način povećanja produktivnosti, ili čak kao jedini način“, poručio je u priopćenju Perić dodavši kako želi da se što više tvrtki putem odjela za tehnološki razvoj i IT pri HGK uključi u kreiranje budućeg modela razvoja Industrije 4.0 i robotike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje