Obavijesti

Tech

Komentari 12

Hrvatski đaci na matematičkoj olimpijadi osvojili pet medalja

Hrvatski đaci na matematičkoj olimpijadi osvojili pet medalja
1

Srednjoeuropska matematička olimpijada održavana je u češkom gradu Pardubicama od 26. kolovoza do 1. rujna, a sudjelovalo je ukupno  60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država

VIDEO

Učenik zagrebačke 15. gimnazije Krešimir Nežmah osvojio je zlatnu medalju na 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Češkoj, dok su trojica hrvatskih učenika osvojila srebrnu, a jedan brončanu medalju, priopćili su u nedjelju voditelji hrvatske ekipe na natjecanju.

 Srednjoeuropska matematička olimpijada održavana je u češkom gradu Pardubicama od 26. kolovoza do 1. rujna, a sudjelovalo je ukupno  60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljala su šestorica učenika, i to iz zagrebačke 15. gimnazije: Vedran Cifrek, Matej Ljubičić, David Mikulčić, Krešimir Nežmah, Gabrijel Radovčić i Lovro Vladić, Voditelji ekipe bili su Ivan Kokan i Matko Ljulj.

 Na tradicionalnom pojedinačnom i ekipnom natjecanju učenici su, kao i obično, rješavali zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Šestu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju.

 Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Krešimir Nežmah. I ne samo to! Krešimir je imao više bodova od svih drugih natjecatelja te postao apskolutni pobjednik i njemu u čast izvedena je hrvatska himna, ističe se u priopćenju.

 Drugi članovi ekipe također su ostvarili odličan rezultat: David Mikulčić, Vedran Cifrek i Gabrijel Radovčić osvojili su srebrne medalje, Lovro Vladić brončanu, a Mateju Ljubičiću je ista medalja izmaknula za samo jedan bod.

  Kao i na sličnim olimpijadama znanja, medalju osvaja približno polovica svih natjecatelja, a zlatne, srebrne i brončane medalje dijeli se u omjeru 1 : 2 : 3, napominju voditelji naše ekipe.

 Na ekipnom natjecanju hrvatska ekipa zauzela je 6. mjesto rješavajući test izbalansirane težine.

 Prvo mjesto osvojila je Poljska, drugo Mađarska, a treće Njemačka. Uz sportsku čestitku hrvatski su učenici rekli da jedva čekaju novo odmjeravanje snaga dogodine.

 Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'