Obavijesti

Tech

Komentari 6

Bendovi će ugovarati nastupe s hrvatskom GigPin aplikacijom

Bendovi će ugovarati nastupe s hrvatskom GigPin aplikacijom
3

Filip Horsch, Toni Petrina i Matija Komorčec pokretači su GigPina, startupa iz Zagreba koji želi biti posrednik u planiranju koncerata između klubova i bendova.

VIDEO

Kroz godine smo vidjeli kako digitalne tehnologije mijenjaju brojne klasične industrije, a uz hrvatski GigPin glazbena industrija bi mogla dobiti novi pomak i to tako što će klubovima i bendovima olakšati planiranje i dogovaranje nastupa. Idejni začetnik svega je Filip Horsch, koji je s Tonijem Petrinom i Matijom Komorčecom krenuo u realizaciju projekta koji bi uskoro trebao početi spajati prve klubove, a s njima smo i razgovarali uoči pokretanja cijelog projekta.

Kako je došlo do ideje za GigPin? 

GigPin je zapravo Filipova ideja. On je taj čovjek na terenu koji je godinama radio na turnejama te je u jednom trenutku shvatio da bi život svima bio lakši uz nekakvu aplikaciju kojom će se povezati klubovi, bendovi i sve potrebno da se koncert realizira. Filipu je nakon toga uskočio ostatak ekipe koji je isprogramirao cijelu stvar i sada jedva čekamo da se sve do kraja realizira.

Kako će to funkcionirati u praksi, odnosno, koje bi glavne probleme ovo trebalo riješiti? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Aplikacija će pojednostavniti komunikaciju između kluba i benda, a čitava ideja je upravo u tome da GigPin bude centralno mjesto koje će okupljati isključivo strane koje u tome pronalaze korist. Bendovi će lakše pronalaziti klubove za svirke i turneje, a klubovi će odmah vidjeti o kakvom se bendu radi, što mogu očekivati, koliko košta i koji su im uvjeti za sve. U praksi bi ovo trebala biti aplikacija zbog koje će mnogi mladi bendovi doći do izražaja i lakše krenuti u svijet sa svojom glazbom.

Fanovi će i dalje svoje bendove pratiti preko aplikacija na kojima su ih i dosad pratili?

U početku se neće ticati fanova, ali u planu nam je iskoristiti i taj dio s kalendarom. Ipak ćemo imati u bazi popis koncerata, gradova i bendova te će se u jednom trenutku i publika u sve moći uključiti. Svakako se ne radi o prvoj fazi aplikacije, ali čim završimo sve ostalo, krećemo raditi i na tome.

Kako će to funkcionirati za klubove? Ima li GigPin sučelje za klubove i za bendove ili je sve unutar istog sustava? 

GigPin ima poseban profil za bendove i poseban profil za klubove. Sve je unutar istog sustava, ali se profili dizajnerski razlikuju čisto zbog vizualnog dijela. Klubovi će u ovom slučaju dobiti zahtjev od benda koji želi svirati u njihovom prostoru, skupa s profilom benda i svim potrebnim informacijama. U trenutku kada klub odabere jedan bend i odluči ostale odbiti, tom bendu koji je odabran se šalje potvrda, a ostalima informacija o tome da se jave naknadno.

Kada će GigPin krenuti uživo i koliko klubova planirate imati u početnoj fazi? Imate li već i bendove koji žele koristiti GigPin? 

Vintage Industrial Bar iz Zagreba je prvi službeni GigPin klub, baš smo nedavno to objavili. Svi ostali zainteresirani klubovi naravno imaju priliku prijaviti se i krenuti u priču s nama, a sigurno nećemo krenuti s praznim sučeljem. Klubovi su u ovoj situaciji jako bitni iz razloga što moramo doći upravo do osobe koja određenom klubu radi raspored koncerata i sav event management. Sigurno nećemo krenuti van s manje od 20 klubova. Kako sada stvari stoje, GigPin bi kroz veljaču trebao biti aktivan u beta verziji. Na listi za čekanje je već preko 100 bendova i klubova tako da se nadamo kako će se taj trend i nastaviti.

Koliki je planirani broj bendova i/ili klubova unutar GigPina koji bi bio nužan da sustav zaživi? 

Realan broj je oko 300 klubova i 300 bendova, ovisi o dometu i koliko koji od njih to koriste. 

Jeste li projekt dosad sami financirali? Planirate li ići u neko veće prikupljanje sredstava?

To nam je u planu tek kada završimo sustav do kraja. Da, zasad se sami financiramo, a kada aplikacija bude javna bit će nam lakše i ostale stvari planirati. Dosta smo fokusirani na to da sustav radi bez ikakvih grešaka pa sada ustrajemo na tome. Želimo ipak da i klubovi i bendovi shvate da je ovo aplikacija koja će im u svakodnevnom poslu uvelike pomoći i da smo ozbiljni u svemu što radimo.

Koliko vam je pomogao Microsoft Tribes u svemu? 

Tribes (program u kojem je odabrani broj mladih tvrtki dobio mentoriranje i podršku za rad op.a.) nam je pomogao zbog umrežavanja, ali i probijanja vlastitih granica. Nismo bili ni svjesni što smo sve sami sposobni napraviti s tom čitavom idejom tako da nam je cijelo to iskustvo odlično došlo. Treba se izbaciti iz vlastitih okvira ako želite nešto postići. Ponuda ostalih aplikacija je toliko velika da jednostavno sve padne u vodu ako niste ustrajni u tome da upravo vaša funkcionira najbolje na tržištu, jer ipak je to bit svega. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle