Obavijesti

Tech

Komentari 11

Hrvatski izum: Razbijačem valova 'razbili' konkurenciju

Hrvatski izum razbija valove, skuplja smeće i daje energiju
7

Svojim su izumom 'razbili' konkurenciju iz cijelog svijeta te impresionirali posjetitelje, poduzetnike, ulagače, posebno na posljednoj izložbi u Silicijskoj dolini

VIDEO

Zagrebački inovatori Frano Pokrajčić i njegov sin Tomislav ove godine pobrali su najvrednija svjetska priznanja za izum 'Razbijač valova', sustav koji štiti obale, piše Poslovni.hr.

Prvo su osvojili brončanu medalju na 47. međunaronoj izložbi inovacija (GInventions) u Ženevi u travnju, pa su dobili priznanje ukupnog pobjednika (Grand Prix) na 11. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Srca krajem istog mjeseca u Karlovcu. Posljednja, najvrednija, zlatna medalja došla je na 2. Festivalu inovacija Silicon Valley International Invention Festival (SVIIF) u Santa Clari u Kaliforniji, SAD.

Svojim su izumom 'razbili' konkurenciju iz cijelog svijeta te impresionirali posjetitelje, poduzetnike, ulagače, posebno na posljednoj izložbi u Silicijskoj dolini.

Osvojili čak 15 odličja: Hrvati su briljirali na izložbi inovacija
Osvojili čak 15 odličja: Hrvati su briljirali na izložbi inovacija

Izum je nastao - savim slučajno, nakon što su otac i sin, gledajući na televiziji kako u Splitu i Dubrovniku valovi razaraju obale i kafiće uz more, shvatili da na temelju dosadađnjeg sustava obrane i poplave, tj. tube, trebaju primijeniti inovaciju u obrani valova.

Naime, Pokrajčić stariji, diplomirani inženjer kemije i direktor tvrtke Jel-Tom uime koja je osvojila navedena odličja, već je prije nekoliko godina kao vlasnik tvrtke Majo Commerce s Tomislavom Petrićem iz tvrtke Corus razvio svojevrsne tube, plastificirane cijevi koje napunjene vodom štite od poplave, a efikasnost su pokazale za poplava u Hrvatskoj Kostajnici u ožujku 2018. i kasnije u Požegi.

Razbijač valova mogao bi biti jednako djelotvoran, ako ne i više, najviše na Jadranu, gdje su naleti valova uslijed bure ili juga gotovo razarajući. No, koristiti se može bilo gdje u lukama i marinama po svijetu.

- On, kao što kaže naziv, štiti od valova smanjujući im udar za 50%, skuplja otpad i njegove naplavine, ispod mora proizvodi kinetičku energiju i štiti obalu od erozije, odnosno propadanja, objašnjava Franin sin Tomislav u malom pogonu u samoborskoj industrijskoj zoni, u prostoru unajmljenom od Končara. Razbijač, dakle, ima četverostruko djelovanje, a sam se sustav sastoji od tube, tj. crijeva sličnom onom u protupoplavnom sustavu, te visokoprekidne mreže, sajle, kolektora i utega, koji omogućava veću stabilnost cijeloga Razbijača.

Patentirali u 159 zemalja

8172565

U inovaciju je, govore Pokrajčići za Poslovni.hr, dosad uloženo oko 100.000 kuna, dobili su ih, kažu, iz europskih izvora, a inovaciju su, svjesni njene vrijednosti, kao patent zaštitili u 159 zemalja svijeta. Na valu ovogodišnjih medalja gaje i nade u njegov potencijalni komercijalni uspjeh. Prezentirali su ga u Senju, lokaciji nadaleko poznate bure. 

- Nagrade nam puno znače, jer govore da je proizvod kvalitetan i učinkovit kako na europskoj tako i na svjetskoj razini, te mogu biti dokaz investitorima koji će ulagati u naš inovativni proizvod - ističe Pokrajčić. 

Dodao je i kako su mu ljudi u SAD-u kazali da je "nevjerojatno da tako mala zemlja kao Hrvatska ima rješenje za velike probleme i štete koje naprave valovi. A još k tome proizvodi i energiju". Ponosni su ovi inovatori i na pismo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović nakon nastupa na SVIIF-u u Kaliforniji.

- Poručila nam je kako želi da naš uspjeh bude poticaj i nadahnuće svim inovatorima i ojača im ustrajnost u radu - kaže mlađi Pokrajčić. Prema njemu, dobrog inovatora čini nastojanje da inovira proizvod, da ga kvalitetno proizvede i da nađe kupce za taj proizvod. Ništa lakše.

Nova odličja za hrvatske inovatore na sajmu inovacija
Nova odličja za hrvatske inovatore na sajmu inovacija

Pokrajčići su uz to i poduzetni. Tvrtku Jel-Tom osnovali su prije godinu i pol, posluju s Austrijom, Njemačkom i Švicarskom, a Majo Commerce postoji 28 godina, s godišnjim prometom iznad tri milijuna kuna i dobiti. Od plastificiranih tkanina rade nadstrešnice, šatore, hale, tende, spremnike za vodu, kabanice, kugle za reklame, reklamne panoe, ventilacijske cijevi..., za domaće tržište i izvoz. Imaju 15 zaposlenih, većinom inženjera strojarstva te ekonomista. "Isplati li se inovacija? To se vidi za pet godina. Država bi trebala više ulagati i podržavati inovatore, no već je napravljen iskorak u odnosu na prije", zaključuje Tomislav Pokrajčić.

U listopadu u Rijeci pripremamo testiranje prvoga prototipa

brana

Djelovanje inovacije u tehničkom smislu potanko nam je pojasnio sam Frano Pokrajčić: "Cijev iz PES/PVC tkanine, dužine 5-20 metara, promjera 1 do 10 metara, međusobno povezane u željenu dužinu kojom formiramo priobalni štit, o koji se morski valovi razbijaju i oslabi njihova razorna moć kao i sakupljanje otpada na površinu mora. Dužinom cijevi zavarena (učvršćena) je mreža visoke prekidne čvrstoće s otvorima kako bi morska voda nesmetano cirkulirala, a ujedno razbijala morske valove kao i sakupljala otpad ispod mora. Visina visokoprekidne mreže s otvorima je 1 do 5 metara, ovisno o dubini mora. Visokoprekidna mreža s otvorima je povezana sa čeličnim sajlama i njegova prekidna čvrstoća se mjeri s metalima. Čelične sajle su povezane na čelične profile, na način da naš izum bude pokretljiv i da amortizira jake udare valova. Čelični profil se povezuje lancima koji su povezani s betonskim utezima i čine stabilnost izuma. Daljnja istraživanja bi obuhvaćala proučavanje i istraživanje udara vala u naš sistem kako udar vala u naš sistem  proizvodi energiju. Priprema za testiranje 'prvog prototipa' u Rijeci je u listopadu". 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....