Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski učenici osvojili tri medalje na natjecanju iz kemije

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL 3

S osvojena tri odličja, dvije bronce i jednim srebrom, učenici su se našli u 30% najboljih na kemijskoj olimpijadi koja se održala u Sankt Peterburgu. Morali su riješiti tri ispita, a svaki je trajao čak pet sati.

Hrvatski učenici osvojili su srebrnu i dvije brončane medalje na kemijskoj olimpijadi u Sankt Peterburgu. Natjecanje je trajalo od 21 - 27. travnja. U tom razdoblju učenici su za zadatak imali riješiti tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, a svaki je trajao čak pet sati. S osvojena tri odličja našli su se u 30% najboljih. U nedjelju navečer vratili su se kući. Sveukupno pet učenika je predstavljalo Hrvatsku na olimpijadi. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Barbara Sumić je iz trećeg razreda, a pohađa III. gimnaziju u Splitu. Osvojila je srebrnu medalju.

- Osvojila sam srebro, a ono što bih izdvojila kao najteže jest to da oduzima jako puno vremena i energije. Moramo riješiti tri ispit, a svaki traje pet sati i to sve u par dana za redom -  rekla je zadovoljna Barbara

Zatim Mislav Barić iz četvrtog razreda koji pohađa isto tako III. gimnaziju u Splitu, a osvojio je brončanu medalju.

- Bilo je jako pozitivno i ugodno iskustvo i drago mi je što sam imao prilike sudjelovati na ovom natjecanju i mislim da ću jako dugo pamtiti sve ovo -  rekao je Mislav s osvojenom brončanom medaljom

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ivor Vavra Plavšić iz četvrtog razreda pohađa V. gimnaziju u Zagrebu, te je isto osvojio brončanu medalju. Na pitanje što je bilo najlakše na natjecanju Ivor je imao spreman odgovor.

- Ništa baš nije bilo lagano. Kao najteži dio izdvojio bih to što su testovi jako dugački, a gradivo je jako teško. Praktični dio bio je dosta iscrpljujuć rekao je Ivor i dodao kako su najteži protivnici bili Rusi koji su se jako dobro pripremili.

Slijede ga Luka List iz trećeg razreda iz gimnazije Fran Galović u Koprivnici i Stjepan Dolić iz četvrtog razreda iz III. gimnazije u Zagrebu koji nisu osvojili medalju ali ogroman je uspjeh i sam odlazak na kemijsko natjecanje jer svatko od njih izborio je mjesto na olimpijadi pišući ispit koji se održao na kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

-Bilo je odlično iskustvo naučio sam jako puno toga i upoznao jako puno ljudi sa sličnim interesima i definitivno neću ovo zaboraviti do kraja života - rekao je uzbuđeno Stjepan

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Učenike je na olimpijadu vodio njihov mentor, Viktor Škorjanc koji ih je pripremao za samo natjecanje u sklopu aktivnosti Hrvatskog kemijskog društva.Student je kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.Zadovoljan je kako su učenici bili pripremljeni jer su to znanje pokazali osvojenim medaljama.

- Mislim da su i učenici zadovoljni kako je to sve prošlo - rekao je njihov mentor, te dodao kako se ovakva jedna olimpijada ne može mjeriti sa našim državnim natjecanjima ističući kako je potrebna jedna velika razina znanja za sudjelovanje u natjecanju poput ovog.

- Ako odluče ikada studirati negdje u inozemstvu, ovakav jedan uspjeh puno će im pomoći zaključio je Viktor.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (14)
  • Napokon nešto lijepog za pročitati... Klinci, samo naprijed

    29. 4. 2019,   07:08
  • Iskrene čestitke i respect, samo nebo vam je granica!!!!!

    29. 4. 2019,   07:26
  • Zanimljivo; ... da je članak o srpskoj pevaljki koja je fanove počastila fotografijom bradavice, već bi bilo sedamdeset tisuća komentara.

    29. 4. 2019,   05:50