Obavijesti

Tech

Komentari 0

Hrvatski uzor: Centri održivosti i recikliranja

Hrvatski uzor: Centri održivosti i recikliranja
3

Aktivnosti Socijalne zadruge Humana Nova predstavljaju jedan od najboljih primjera gospodarenja otpadom, u kojem se jednako brine o zaštiti okoliša, društvenoj uključenosti i gospodarskim aktivnostima

VIDEO

Humana Nova je zadruga s inovativnim načinom doprinosa održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode. Predmete koji se često samo odbacuju na odlagališta koristi kao sirovinu za nove proizvode ili ih vraća u uporabno stanje, a dalje ih distribuira putem vlastitih prodavaonica, drugih “second hand” prodavaonica ili čak i izvozi.

Iako u Čakovcu Humana Nova djeluje od 2011. godine, od sredine 2016. godine je u realizaciji širenja franšize na ostatak Hrvatske. Ove je godine je u rujnu otvoren veliki outlet centar rabljene odjeće Humana Nova na Žitnjaku, ulica Grada Gospića 3, uz financijsku pomoć Grada Zagreba. U outlet centru može se pronaći velik izbor rabljene odjeće i obuće u izvrsnom stanju po prihvatljivoj cijeni od 40 kuna za kilogram bez obzira na brend ili tip odjeće i obuće. Osim dućana rabljenom odjećom, proizvode se i novi predmeti poput kućnih papuča, torbica ili pregača od rabljenog tekstila.

Jedna od najvažnijih koristi ovakvih zadruga je vođenje poslovanja idejom dobre ekonomije. Dobra ekonomija je ona koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, stvara prilike i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, pravedno koristi i dijeli resurse te poštuje održivost ekosustava. Zadruga je neprofitnog karaktera što znači da nije osnovana primarno radi ostvarivanja profita, nego svoje zaposlenike stavlja na prvo mjesto, te ima širu društvenu i ekološku misiju. U skorijoj budućnosti očekuje se otvaranje Humana Nova centra u Istri koji će u početku imati centralni pogon i 3 maloprodajna dućana te zapošljavati desetak osoba, od čega je 6 radnih mjesta predviđeno za osobe s invaliditetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od 19. do 27. studenog Humana Nova sudjeluje u kampanji Europskog tjedna smanjenja količina otpada, te će se u tom periodu posebna pažnja usmjeriti na osvještavanje javnosti o potrebama i koristima ponovne uporabe premeta i odjeće. Na razini Europske unije predviđa se otvaranje čak pola milijarde radnih mjesta samo u sektoru otpada, a Humana Nova se samoinicijativno već priključila tom trendu i ostvarenju cilja.

O održivosti, recikliranju i zaštiti okoliša čitajte na Green Livingu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada