Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski uzor: Centri održivosti i recikliranja

None Foto: Humana Nova 3

Aktivnosti Socijalne zadruge Humana Nova predstavljaju jedan od najboljih primjera gospodarenja otpadom, u kojem se jednako brine o zaštiti okoliša, društvenoj uključenosti i gospodarskim aktivnostima

Humana Nova je zadruga s inovativnim načinom doprinosa održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode. Predmete koji se često samo odbacuju na odlagališta koristi kao sirovinu za nove proizvode ili ih vraća u uporabno stanje, a dalje ih distribuira putem vlastitih prodavaonica, drugih “second hand” prodavaonica ili čak i izvozi.

Iako u Čakovcu Humana Nova djeluje od 2011. godine, od sredine 2016. godine je u realizaciji širenja franšize na ostatak Hrvatske. Ove je godine je u rujnu otvoren veliki outlet centar rabljene odjeće Humana Nova na Žitnjaku, ulica Grada Gospića 3, uz financijsku pomoć Grada Zagreba. U outlet centru može se pronaći velik izbor rabljene odjeće i obuće u izvrsnom stanju po prihvatljivoj cijeni od 40 kuna za kilogram bez obzira na brend ili tip odjeće i obuće. Osim dućana rabljenom odjećom, proizvode se i novi predmeti poput kućnih papuča, torbica ili pregača od rabljenog tekstila. Foto: Humana Nova

Jedna od najvažnijih koristi ovakvih zadruga je vođenje poslovanja idejom dobre ekonomije. Dobra ekonomija je ona koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, stvara prilike i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, pravedno koristi i dijeli resurse te poštuje održivost ekosustava. Zadruga je neprofitnog karaktera što znači da nije osnovana primarno radi ostvarivanja profita, nego svoje zaposlenike stavlja na prvo mjesto, te ima širu društvenu i ekološku misiju. U skorijoj budućnosti očekuje se otvaranje Humana Nova centra u Istri koji će u početku imati centralni pogon i 3 maloprodajna dućana te zapošljavati desetak osoba, od čega je 6 radnih mjesta predviđeno za osobe s invaliditetom.

Foto: Humana Nova

Od 19. do 27. studenog Humana Nova sudjeluje u kampanji Europskog tjedna smanjenja količina otpada, te će se u tom periodu posebna pažnja usmjeriti na osvještavanje javnosti o potrebama i koristima ponovne uporabe premeta i odjeće. Na razini Europske unije predviđa se otvaranje čak pola milijarde radnih mjesta samo u sektoru otpada, a Humana Nova se samoinicijativno već priključila tom trendu i ostvarenju cilja.

O održivosti, recikliranju i zaštiti okoliša čitajte na Green Livingu.

 

Tema: Green Living

Komentiraj, znaš da želiš!