Obavijesti

Tech

Komentari 0

Hrvatsko obrazovanje u fokusu nove DORS/CLUC konferencije

Hrvatsko obrazovanje u fokusu nove DORS/CLUC  konferencije
4

Domaće školstvo bit će glavna tema još nekoliko predavanja na ovogodišnjoj DORS/CLUC konferenciji, pa će posjetitelji moći naučiti više o razvoju obrazovnih programa na otvorenim platformama

VIDEO

DORS/CLUC 2019 će se održati u prostorima FER-a u Zagrebu 18. i 19. travnja. Sada već tradicionalno, konferenciju zajednički organiziraju HrOpen i HULK, neprofitne udruge čiji su ciljevi promocija i edukacija o slobodnom i otvorenom softveru, i to ne samo u uskim krugovima IT profesionalaca, nego i u široj javnosti.

U istom duhu zamišljena je i DORS/CLUC konferencija, koja će u svojoj 26. inačici privući raznovrsnu publiku: od studenata, srednjoškolskih i sveučilišnih profesora te predstavnika javnog sektora do Linux entuzijasta, sistemaša, „hakera”, programera, dizajnera, i svih ostalih koji koriste i podržavaju slobodni i otvoreni softver u svom poslovnom ili privatnom životu.

Program konferencije nudi pregršt tema raspoređenih u više od 20 predavanja, a trenutni aktualni popis predavača može se provjeriti na https://2019.dorscluc.org/speakers/. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati i u nekoliko praktičnih radionica, te time proširiti svoj raspon vještina.

Evo i okvirnog pregleda ovogodišnjeg programa:

Keynote predavanje o uspjehu LibreOffice projekta i važnosti otvorenih formata održat će Italo Vignoli, član predsjedničkog odbora OSI-ja (Open Source Initiative) i jedan od osnivača organizacije The Document Foundation. Valja istaknuti i okrugli stol pod naslovom „Otvoreni kurikulum za otvorene i slobodne alate i programe” koji će se izravno baviti temom obrazovanja u Hrvatskoj.

Domaće školstvo bit će glavna tema još nekoliko predavanja na ovogodišnjoj DORS/CLUC konferenciji, pa će posjetitelji moći naučiti više o razvoju obrazovnih programa na otvorenim platformama, ali i raspravljati o (ne)uspjehu digitalizacije u hrvatskim školama.

Osim svega navedenog, DORS/CLUC 2019 nudi i nekoliko predavanja o razvoju softvera te o računalnoj sigurnosti u kontekstu otvorenog softvera. Program konferencije uključuje i savjete za DevOpse iz prve ruke, priliku za sudjelovanje u Open Street Map projektu, te predstavljanje nesvakidašnjih primjeraka otvorenog hardvera (ULX3S, hgTerm).

Broj ulaznica za konferenciju je ograničen, a dostupne su u nekoliko varijanti – Start, Core i DC supporter. Za više detalja posjetite službene web stranice konferencije - https://2019.dorscluc.org

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle