Obavijesti

Tech

Komentari 0

HT prvi u Hrvatskoj pokrenuo mrežu i za pametnije gradove

HT prvi u Hrvatskoj pokrenuo mrežu i za pametnije gradove
2

Narrowband IoT mreža već se testirala u Koprivnici, a ona će biti pogodna kod sustava za pametno parkiranje, upravljanje otpadom, praćenje stvari i pošiljaka ili pametna brojila

VIDEO

Hrvatski Telekom predstavio je na WinDays 18 konferenciji novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT) koja bi trebala u Hrvatskoj omogućiti pravu eksploziju tržišta interneta stvari. Radi se o tehnologiji za uređaje koji ne moraju stalno biti online te šalju male količine prometa bez potrebe za SMS-om, MMS-om ili glasovnom komunikacijom. Tako bi se u kraktom roku trebao omogućiti velik broj IoT uređaja na tržištu te bi se našim kompanijama trebali osigurati preduvjeti za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište. 

NB-IoT tehnologija pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, za praćenje kvalitete zraka, za praćenje stvari i pošiljaka, za pametna brojila, kod sustava pametnog doma, sustava za praćenje zdravstvenog stanja i slično.

- Hrvatski Telekom želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal značajno unaprijediti kvalitetu života naših građana. Upravo stoga krenuli smo i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Na taj način HT dodatno potvrđuje svoju poziciju telekom operatora s najboljom mrežom na hrvatskom tržištu - izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za poslovne korisnike.

Glavne prednosti ovakve tehnologije su niski troškovi i jedostavni komunikacijski moduli koji omogućuju izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu. Troši se mala količina energije, tj. baterije mogu trajati znatno dulje, a tehnologija se temelji na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru. Garantirana je i dugoročna opstojnost standarda s obzirom da su se za NB-IoT tehnologiju kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom operatori.

Upravo zato će mnogi dobavljači IoT rješenja implementirati NB-IoT kao primarnu komunikacijsku tehnologiju pri razvoju svojih rješenja. To će osigurati dugovječnost ove tehnologije te generirati potražnju za NB-IoT uređajima i na taj način sniziti njihovu cijenu. Poslovni i privatni korisnici IoT rješenja neće trebati dodatno ulagati u postavljanje i održavanje mreže što će značajno smanjiti rizik ulaganja i cjelokupnu investiciju.

NB-IoT mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima (npr. u podrumima), što je posebno bitno za specifične primjene poput pametnih brojila. Odlikuje je i visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. To se odnosi ne samo na sigurnost podataka, nego i ljudi budući je, na primjer, jedna od mogućih primjena NB-IoT tehnologije i u regulaciji prometa.

Nakon uspješno završenog testiranja NB-IoT mreže u gradu Koprivnici tijekom 2017. godine, NB-IoT mreža bit će komercijalno dostupna 2. svibnja 2018.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama