Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hyundai očekuje slabašan rast prodaje vozila u novoj godini

None Foto: Lee Jae Won/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Južnokorejski proizvođač automobila suočen je s brojnim problemima zbog kojih se njegov udio u kineskom i američkom tržištu smanjio

Južnokorejski Hyundai Motor Group procjenjuje da će i u novoj godini zabilježiti slabašan rast prodaje automobila, nakon anemičnog rezultata u 2018., podsjećajući na neizvjesnost zbog trgovinskog protekcionizma i na slabost na velikim tržištima poput SAD-a i Kine.

Južnokorejski proizvođač automobila suočen je s brojnim problemima zbog kojih se njegov udio u kineskom i američkom tržištu smanjio, a zaustavljen je i njegov uspon na ljestvici vodećih proizvođača automobila u svijetu.

Tako su propustili priliku koju je pružio uzlet sportskih terenskih vozila (SUV), a suočeni su i s prijetnjom američkih carina i s istragom u SAD-u o mogućim propustima u programu povlačenja automobila. Kaskaju i na području tehnoloških inovacija, kao što je razvoj visoko automatiziranih vozila.

- Neizvjesnost u poslovanju sve je izraženija budući da globalno gospodarstvo kontinuirano posustaje. Širom svijeta podižu se protekcionistički zidovi - kazao je zaposlenicima očekivani novi čelnik grupe Euisun Chung.

- Interno se suočavamo s izazovima poput stabiliziranja poslovanja na glavnim tržištima poput SAD-a i Kine i paralelnog jačanja naših kapaciteta za poticanje budućeg rasta - rekao je Chung u sjedištu grupe u Seulu.

Hyundai i Kia zajedno zauzimaju petu poziciju na ljestvici vodećih proizvođača automobila u svijetu. Za ovu su godinu zacrtali 'konzervativni cilj' o prodaji 7,6 milijuna automobila, što bi predstavljalo povećanje od tri posto u odnosu na prošlu godinu.

U 2018. nisu dosegnuli zacrtanih 7,55 milijuna prodanih vozila, zaostajući za ciljevima četvrtu godinu zaredom. U 2017. prodali su 7,25 milijuna vozila.

U američkoj investicijskoj banci Morgan Stanley očekuju 1-postotni pad prodaje vozila na globalnoj razini, nakon osam godina rasta.

Komentari (12)
  • Hyundai pravi bolja a povoljnija auta od VW, samo problem što ta spoznaja u balkanske glave malo teže ulazi!

    2. 1. 2019,   14:01
  • kia i hyundai skroz dobra auta za ljude koji auto traže samo za prijevoz (ne za šminku)

    2. 1. 2019,   12:32
  • Prvo naučiti što znači "SUV". U tome nema ni "t" od terenskog.

    4. 1. 2019,   17:29