Obavijesti

Tech

Komentari 0

I dalje predaje: Vinko Bajrović (83) studentima davao savjete

I dalje predaje: Vinko Bajrović (83) studentima davao savjete

Legendarni splitski profesor matematike, koji i danas daje besplatne instrukcije i pripreme za maturu, studentima PMF-a u Splitu pokazao je svoja učila za rad s djecom i dao primjere uspješnog podučavanja

VIDEO

Za Vinka Bajrovića, umirovljenog višeg savjetnika matematike, vrijedi ona "godine nisu važne", a i , kako sam dodaje, da "nije u šoldima sve" jer godinama daje instrukcije učenicima besplatno. Ovaj profesor fizike i matematike ušao je u 83. godinu života, a posljednjih osam u jednoj splitskoj srednjoj školi volonterski priprema maturante za ispit iz matematike na državnoj maturi. Prošli tjedan pozvan je i da održi predavanje za studente 4. godine splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.
- Dekan PMF-a prof.dr.Nikola Koceić Bilan pozvao me da održim dvosatno stručno-metodičko predavanje za studente, a to mi je jedna vrlo lijepi kompliment i priznanje da još uvijek mogu pomoći na tom polju. To je bila lepeza nekoliko tema, među kojima je dominirala provedba pismenog ispitivanja matematike i ocjenjivanja učeničkih radova. Promovirao sam studentima i dva konstruirana učila; jedno za pisanje i čitanje brojeva u prva dva razreda osnovne škole - učilo dekadeci) i drugo učilo za računanje s decimalnim brojevima zvano lepeza ili ventula. Dakako bilo je riječi i o kurikulumu matematike, a bilo je i interpretiranja pojedinih stručnih tema na možda pomalo neuobičajeni način. U mojoj osamdesettrećoj godini živim cjeloživotno učenje, a honorar mi je bio pljesak studenata na kraju predavanja - ispričao je prof. Bajrović.
Osim brojeva i igri njima, sustavno proučava školstvo i bavi se stručnim analizama jer je preko tri desetljeća bio viši prosvjetni nadzornik za matematiku dalmatinskih županija. 

I danas u mirovini prati napredne europske školske sustave, kao i kurikularnu reformu u Hrvatskoj. Podržava sve što je napravila ministrica Blaženka Divjak jer smatra da je po tom pitanju pokrenula školski sustav iz 20. stoljeća u 21. stoljeće. 

- Matematika ima puste grane, a ja se bavim metodikom, bog ili priroda obdarili su me "sluhom" za to. Kontrolirao sam 33 godine nastavu matematike u svim dalmatinskim školama, a najprije bih pogledao kako rade nastavnici, pa bih potom bih ja za nastavnike održao sat. Nikad nisam kritizirao njihovu nastavu već ih molio da usporede svoju s mojom. Uvijek sam nastojao da u njoj bude noviteta, a to sam davno naučio od velikih pedagoga dr. Ivana Furlana (otac glumice Mire Furlan) i dr. sc Vladimira Poljaka – istaknuo je Bajrović koji je jednom u Istri održao predavanje bez riječi, samo pantomimom i glumom. 


Bajrovićeva učila
Učilo lepeza je namijenjeno učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole kako bi naučili dio sadržaja o prirodnim brojevima propisanog programom, u prvom redu njihovo pisanje i čitanje.
Slika koja slijedi prikazuje na koji je način učilo urađeno. Deset traka različite boje ima na sebi deset znamenaka (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Trake iste boje predstavljaju istu dekadsku jedinicu, plavo – tisuće, zeleno – stotice, žuto – desetice i crveno – jedinice.

 
Učilo dekadeci je za učenje  pisanja i čitanja prirodnih i decimalnih brojeva. Lakoćom se uočava mjesna/pozicijska (…ST, DT, T, S, D, J, d, s, t, dt, st,...) i brojevna vrijednost (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) svake znamenke u broju – dekadski brojevni sustav.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto