Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I kod nas stigle kamere kojima ni jedan auto ne može pobjeći

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 8

Nove kamere mnogo su moćnije od dosadašnjih. Tvrtka koja ih proizvodi u njih je ugradila rusku vojnu tehnologiju. Kamere će registrirati sve prebrze automobile bez obzira u kojem smjeru voze, no može i više

Nastavlja se intenzivna borba protiv prebrze vožnje u Hrvatskoj. Ne nekoliko lokacija postavljena je nova 'superkamera' kojoj jednostavno nije moguće pobjeći ili je prevariti. Nove kamere izgledaju potpuno drugačije od onih koje su postavljane prije nekoliko godina i mnogo su moćnije. 

U Podorljaku postavljene nove kamere za nadzor brzine | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL


Kamera Cordon-M4 proizvela je ruska tvrtka Simicon koja je u nju ugradila brojne tehnologije razvijene za potrebe ruske vojske i trenutno je jedna od najnaprednijih kamera za nadzor prometa u svijetu. Kamera može kontrolirati sve automobile u četiri trake bez obzira u kojem se oni smjeru kreću.

Koristi naprednu radarsku tehnologiju i individualno mjeri brzinu svih vozila koja prolaze. Pomoću kamere visoke rezolucije može automatski raspoznati i očitati registarske oznake svih europskih država. Kada neki automobil pređe dozvoljenu brzinu kamera ga prepozna te izdvoji njegovu fotografiju.

U Podorljaku postavljene nove kamere za nadzor brzine | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podaci o prekršiteljima mogu se spremati u memoriju kamere te prenositi putem bežičnih veza. Primjerice, na nju se mogu računalom spojiti policajci koji su u blizini ili se podaci mogu slati na centralni server policije.

Software kamere je u stanju i automatski generirati policijski prekršajni nalog i uz njega priložiti fotografiju što bi značajno moglo smanji opseg posla policijskih službenika. 

U Podorljaku postavljene nove kamere za nadzor brzine | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nova kamera osim brzine do čak 300 km/h može registrirati kreće li se koje vozilo u krivom smjeru ili koristi li neki automobil nedozvoljenu traku, primjerice traku za skretanje ili traku rezerviranu za tramvajski i autobusni promet.

Također, kamera će prepoznati i snimiti svaki auto kojem je istekla registracija. Niti potpuni mrak ne predstavlja joj problem jer je opremljena infracrvenim sustavom tako da za snimanje tijekom noći ne treba nikakvo osvjetljenje. 

Nove kamere su kompaktnije od dosadašnjih i ne trebaju posebne stupove već se mogu instalirati na bilo koji rasvjetni stup ili na signalizacijsku i nadzornu konstrukciju na autocesti. Trenutno se postavljaju na brojne lokacije diljem države. Za sada je postavljeno devet kamera na području Splita, Šibenika, Trogira, Imotskog, Omiša i Makarske. 

 

 

Komentari (168)
  • Recite lijepo narodu da ste bankrotirali i da se grebete za svaku lipu od jadnog puka . . . a ne zato sto ce promet biti sigurniji ako netko smanji brzinu sa 65 na 50 ili sa 157 na 130 . . . . . . Nego, ako ste vec toliko zabrinuti za sigurnost, dajte onda sve automobile koji ne prolaze strogi tehnicki pregled sklonite iz prometa ....., Ja, Ja, malo morgen .... tak bi ostalo 30% vozila parkirano i izgubili biste 30% glasova na izborima. fuj

    25. 5. 2019,   08:37
  • Pa kako sad odjednom omržena Ruska tehnologija ? pa gdje su kamere iz SAD-a ili EU , pa one su skuplje i do tri puta pa onda bi trebale biti i toliko bolje. A drugo kad će se naši mozgovi na vlasti opametiti i orijentirati na Ruski plin a ne graditi plutajuće LG terminale za ukapljeni američki plin sedam puta skuplji od Ruskog.

    25. 5. 2019,   07:12
  • Tako to počne, s malim stvarima. Najprije čipiranje pasa ( ljudi uskoro dolaze na red), onda savršene kamere na cestama, onda kamere po firmama, onda kamere po autobusima, onda snimanje lica i zjenica putnika po aerodromima..., ukratko javni prostor sve pokriveniji kamerama ( čitaj sve većom kontrolom društva). Putujemo u tehnološki blistav vrli svijet, a na dnevnoj osnovi gubimo svoju privatnost. Kako je rekao moj prof. filozofije pred puuuno godina: čovječanstvo ( bitak) tone u tamu još od antičke Grčke. Tada ga nisam shvaćao, danas je sve kristalno jasno. Povratka više nema.

    25. 5. 2019,   08:11