Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I ugašeni mobitel je zabranjen na ispitima državne mature...

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

DISKVALIFIKACIJA: Ako učeniku tijekom ispita zazvoni mobitel, odmah ga se isključuje s polaganje.

Već nekoliko godina učenici s najboljim rezultatima na maturi kažu da su se pripremali sami. Doista nema potrebe plaćati dodatne sate, jer im je su im dostupni svi potrebni materijali - poručuje Zlatko Zadelj iz Ncvvo-a.

Kada je u pitanju pripremanje za maturu, puno se toga može pronaći na stranicama Ncvvo-a, koji je htio time olakšati maturantima vježbanje. Javno su dostupni primjeri ispita proteklih godina godina, ali i pomagala prilagođena tehnologiji 21. stoljeća.

- Zgodna stvar je Generator državne mature koju su napravili mladi ljudi koji su donedavna i sami bili maturanti. To je aplikacija putem koje se mogu simulirati ispiti iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika. Matematika koristi primjere iz prethodna tri roka, a zadaci se generiraju, pa nije svaki put isto. Kada ispune test, aplikacija im izbaci točne rezultate i kaže koliki je postotak riješen - kaže Zadelj.

Generatoru se može pristupiti putem kompjutera ili tableta, a kako bi mogli vježbati i u tramvaju, učenicima je dostupna aplikacija Državna matura, koja funkcionira slično kao generator. Kako ne bi danima razbijali glavu oko esejskog zadatka iz hrvatskog, maturantima poručuje da se ne muče.

- Esejski zadatak mi šaljemo školama ujutro, uoči pisanja ispita. Uvijek su bile špekulacije među učenicima oko toga, bit će ovo, bit će ono, onda netko kaže ‘moj ćaća je čuvar u školi, mi smo otvorili kuvertu i vidjeli smo temu’. Unutra nema ničega, tema se odluči noć prije ispita, pa molimo učenike da noć prije eseja mirno spavaju, jer na forumu neće otkriti nikakvu tajnu - savjetuje ih Zadelj. Ista je situacija i sa esejom za višu razinu engleskog.

Prilkom pisanja ispita, učenik ne smije imati mobitel kod sebe dok piše test, pa makar on bio ugašen. Više se puta događalo da učeniku telefon zazvoni tijekom ispita, čime on biva diskvalificiran.

- Ako učenik na bilo kakav način prepisuje, te mu se godine zabranjuje izlazak na ispite državne mature. U slučaju krađe ispitnog materijala dvije godine ne može pristupiti ispitima državne mature. Problem je što ne postoji nikakav drugi način sankcioniranja takvih djela, a takve stvari uzrokuju ogromne probleme, traženje novih termina, printanje novih ispita i transport, a to mnogo košta - kaže načelnik.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (26)
  • Papirnati šalabahter u džep, odeš u zahod, profesor stoji unutra ko fol, ti zatvoriš vrata, izvadiš šalabahter, nađeš i zapamtiš što ti treba, bar sam ja tako kad se pisao hrvatski -esej.

    10. 5. 2018,   11:40
  • Koje gluposti.Prave se važno sa ovim da svi imaju iste uvjete dok polažu, a učenici iz različitih škola nemaju iste uvjete kroz školovanje

    10. 5. 2018,   11:07
  • Kolko muče tu djecu i tu uhljebi samo dobro prolaze .

    10. 5. 2018,   11:37