Obavijesti

Tech

Komentari 26

I ugašeni mobitel je zabranjen na ispitima državne mature...

I ugašeni mobitel je zabranjen na ispitima državne mature...
1

DISKVALIFIKACIJA: Ako učeniku tijekom ispita zazvoni mobitel, odmah ga se isključuje s polaganje.

VIDEO

Već nekoliko godina učenici s najboljim rezultatima na maturi kažu da su se pripremali sami. Doista nema potrebe plaćati dodatne sate, jer im je su im dostupni svi potrebni materijali - poručuje Zlatko Zadelj iz Ncvvo-a.

Kada je u pitanju pripremanje za maturu, puno se toga može pronaći na stranicama Ncvvo-a, koji je htio time olakšati maturantima vježbanje. Javno su dostupni primjeri ispita proteklih godina godina, ali i pomagala prilagođena tehnologiji 21. stoljeća.

- Zgodna stvar je Generator državne mature koju su napravili mladi ljudi koji su donedavna i sami bili maturanti. To je aplikacija putem koje se mogu simulirati ispiti iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika. Matematika koristi primjere iz prethodna tri roka, a zadaci se generiraju, pa nije svaki put isto. Kada ispune test, aplikacija im izbaci točne rezultate i kaže koliki je postotak riješen - kaže Zadelj.

Generatoru se može pristupiti putem kompjutera ili tableta, a kako bi mogli vježbati i u tramvaju, učenicima je dostupna aplikacija Državna matura, koja funkcionira slično kao generator. Kako ne bi danima razbijali glavu oko esejskog zadatka iz hrvatskog, maturantima poručuje da se ne muče.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Esejski zadatak mi šaljemo školama ujutro, uoči pisanja ispita. Uvijek su bile špekulacije među učenicima oko toga, bit će ovo, bit će ono, onda netko kaže ‘moj ćaća je čuvar u školi, mi smo otvorili kuvertu i vidjeli smo temu’. Unutra nema ničega, tema se odluči noć prije ispita, pa molimo učenike da noć prije eseja mirno spavaju, jer na forumu neće otkriti nikakvu tajnu - savjetuje ih Zadelj. Ista je situacija i sa esejom za višu razinu engleskog.

Prilkom pisanja ispita, učenik ne smije imati mobitel kod sebe dok piše test, pa makar on bio ugašen. Više se puta događalo da učeniku telefon zazvoni tijekom ispita, čime on biva diskvalificiran.

- Ako učenik na bilo kakav način prepisuje, te mu se godine zabranjuje izlazak na ispite državne mature. U slučaju krađe ispitnog materijala dvije godine ne može pristupiti ispitima državne mature. Problem je što ne postoji nikakav drugi način sankcioniranja takvih djela, a takve stvari uzrokuju ogromne probleme, traženje novih termina, printanje novih ispita i transport, a to mnogo košta - kaže načelnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto