Obavijesti

Tech

Komentari 2

I Vukovarci pametno parkiraju: Aplikacija zna gdje ima mjesta

I Vukovarci pametno parkiraju: Aplikacija  zna gdje ima mjesta
3

U projektu vrijednom gotovo pola milijuna kuna A1 i vukovarski Komunalac postavili su senzore na parkirališna mjesta i izradili aplikaciju preko koje građani mogu vidjeti gdje mogu parkirati i tako smanjiti gužve

VIDEO

Nakon Dubrovnika i Vukovarci su među prvima dobili pametan parking koji će im omogućiti da na aplikaciji jednostavno vide gdje su slobodna parkirališna mjesta u gradu. Projekt koji je vrijedan gotovo pola milijuna kuna vodili su A1 i vukovarski Komunalac. Povezali su 121 parkirališno mjesto u 1. zoni naplate te ugradili bežične parking senzore i informativne LED ekrane koji su povezani NB IoT mrežom.

A1 je u prvih devet mjeseci imao 116 milijuna eura dobiti
A1 je u prvih devet mjeseci imao 116 milijuna eura dobiti

- Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac d.o.o. i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan smo od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja. Uz to, i moderna mobilna aplikacija korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti.  Na 3 lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide - rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Dodao je kako se ovime poboljšava sigurnost prometovanja u središtu grada, poboljšava sigurnost pješaka i ne stvara se dodatna gužva jer vozači neće dolaziti u samo središte grada ukoliko vide da nema slobodnih mjesta. 

- Aplikaciju je izradila tvrtka A1. Vjerujem da će ova vrsta digitalne tehnologije podignuti kvalitetu života naših sugrađana. Prva zona je za sada prva lokacija za koju smo planirali ovakav način navođenja, a u planu je i korištenje ovakvih i sličnih aplikacija u očitavanju odvoza smeća i slično - rekao je Pavliček. 

Aplikacija za parkiranje funkcionira na način da je skinete na svoje mobitele i preko nje vidite gdje u gradu imate slobodna mjesta, ona vas navodi do tog slobodnog mjesta. Isto tako Komunalcu daje mogućnost da lakše upravlja resursom parkinga jer putem toga vide gdje je veća protočnog parkiranja a gdje manja, gdje treba uložiti što se tiče širenja ili popravaka.

Nema više traženja mjesta: U Dubrovniku pametno parkiraju
Nema više traženja mjesta: U Dubrovniku pametno parkiraju

Inače, cijena parkiranja je 4 kune po satu u prvoj zoni i ona se neće mijenjati zbog ovog projekta. 

- Zadovoljstvo nam je bilo raditi na ovom projektu A1 pametnog parkiranja za Vukovar. Brojne su prednosti takvog rješenja. Ključno je da je to svojevrsni digitalni omotač oko standardnog parkiranja, nešto što mislimo da će postati neizostavan dio svakog parking iskustva u gradovima u Hrvatskoj. Lijepo je što je Vukovar našao novac da bude među prvima. Digitalna transformacija je nešto u čemu sudjelujemo sa dosta gradskih uprava. Postoji veliki val interesa i mi ćemo sa naše stane uložiti dosta naših sredstava kako bismo ubrzali napredak - rekao je Ivan Gabrić, član leadership tima A1 Hrvatska.

Istaknuli su kako je A1 prvi u zemlji implementirao NB IoT mrežu u koja je osnovica za niz senzorike, kao što su ovi senzori ugrađeni u parkirna mjesta. 

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu