Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Igra navukla ogroman bijes: U njoj možeš biti napadač u školi

None Foto:

Igrač u Active Shooteru može biti dio tima specijalca u jeku masovne pucnjave u školi, no postoji opcija da igrač bude i napadač u školskom pokolju. Upravo to je izazvalo bijes i peticije protiv igre

Video igra Active Shooter koja simulira masovnu pucnjavu u školi izazvala je kolektivno zgražanje i osudu u SAD-u. Igra je napravljena kao FPS, odnosno 'pucačina iz prvog lica' i u tom pogledu nije ni prva ni zadnja, ali problem je nastao zbog školskih hodnika i učionica kao mjesta radnje dijela igre.

Igrač može biti dio tima specijalca u jeku masovne pucnjave u školi, no postoji opcija da igrač bude i napadač u školskom pokolju, koji ubija civile i policajce.

Tvorci igre otišli predaleko

Dječja psihologinja Amanda Gilliam kaže da iako istraživanja nisu dokazala nepobitnu povezanost video igara i masovnih pucnjava u školi, roditeljima ne bi preporučila da djeci dozvole igranje ove i sličnih igara, piše WSMW.

GAMERI BIJESNI Pretjerano igranje žele staviti na listu psihičkih poremećaja

Active Shooter izlazi sljedećeg tjedna na Steamu, a u opisu igre stoji 'Odaberi svoju ulogu, naoružaj se, bori se i uništi. Budi dobar ili zao. Izbor je tvoj!'. Iako nije prva igra koja uključuje oružje, pucnjavu i masovna ubijanja, mnogi se slažu da su tvorci igre u ovom slučaju otišli predaleko.

Peticijom traže zabranu igre

Izlazak na tržište najavljen je samo nekoliko tjedana nakon zadnjeg masovnog pokolja u školi, u kojoj je tinejdžer Dimitrios Pagourtzis u srednjoj školi u Teksasu ubio 10 i ranio 10 svojih školskih kolega i nastavnika. Na kraju je htio počiniti samoubojstvo,ali nije imao hrabrosti i predao se policiji. 

UBIO JE DESETERO LJUDI Tko je ubojica iz Teksasa? Bio je povučeni tinejdžer i plesač

Samo ove godine, u Americi je bila 21 masovna pucnjava u školi u kojima je netko ozlijeđen ili poginuo, što u prosjeku znači da svaki tjedan u nekoj školi bude pucnjava, piše CNN.

Bijesna javnost postavila je na platformi Change.org peticiju da se zabrani distribucija ove video igre, a peticiju je do sada potpisalo oko 12.000 ljudi. 'Kako netko može spavati noću znajući da pokušava zaraditi pretvaranjem tragičnih školskih pucnjava u zabavu', stoji u peticiji. 

Kreator igre na Steamu je objavio kako igra ne promiče nasilje ili masovne pucnjave te dodaje da u opisu stoji da je to dinamični simulator specijalne policije u kojem igrač može imati različite uluge. Kaže i kako ima gorih igara u usporedbi s ovom, poput Carmageddona, kojima je cilj masovni pokolj. Od Valvea, koji drži Steam, čeka odgovore i ako neće moći zadržati ulogu napadača u igri kao što je sada, taj će dio potpuno ukloniti do izlaska igre.

Foto: Steam

Komentari (15)
  • Prodaju oružje na svakom koraku pa se onda čude i krive video igre za nasilje, glupi ameri..

    28. 5. 2018,   17:43
  • tko je zdravu glavi nijedna igra ga neće uvjerit da je pokolj nedužnih opravdan

    29. 5. 2018,   15:42
  • Zasto je problem u igrici? Zasto Ameri ne razoruzaju naciju pa nece biti pucnjave po skolama.

    28. 5. 2018,   17:24