Obavijesti

Tech

Komentari 2

Igrači Istre zaigrali su nogomet uz 5G preko virtualnih naočala

Igrači Istre zaigrali su nogomet uz 5G preko virtualnih naočala
5

Zahvaljujući novoj mrežnoj opremi kojom su nadogradili sve bazne stanice u Istri, a koja je spremna za 5G, Elvis Trešnjić i Antonio Gračić, mogli su s minimalnim kašnjenjem pratiti sliku preko VR naočala

VIDEO

Elvis Trešnjić i Antonio Gračić, nogometaši NK Istre 1961., po prvi puta su u petak zaigrali nogomet uz pomoć VR naočala na 5G mreži. Nogomet su zaigrali na improviziranom terenu u Puli koji su mogli vidjeti jedino preko virtualnih naočala. Riječ je o tehnološkoj revoluciji Hrvatskog Telekoma koji je u Puli zabilježio završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre, čime su stvorili preduvjete za implementaciju 5G mreže na tom području.  

Maksimalna ostvarena brzina prijenosa po korisniku je 1,4 Gbit/s i kašnjenje od oko 3 ms na radijskom sučelju, a upravo je to kašnjenje ključna razlika u mogućnostima 5G tehnologije u usporedbi s mrežama starije generacije. Istra je prva regija u Hrvatskoj na čijem području je instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti (loT). 

HT je u potpunosti pripremio Istru za turističku sezonu i korisnicima omogućio nesmetano korištenje HT mobilnih usluga i u najfrekventnijem razdoblju. 

- Hrvatski Telekom se stalno priprema za novu eru tehnoloških promjena s odgovarajućom mrežom i uslugama, a prvi u Hrvatskoj uveo je i 5G. Iako digitalizacija već nudi fantastične mogućnosti, 5G će poput interneta sve društvene, gospodarske i tehnološke procese podići na novu razinu, osiguravajući još bolje mogućnosti i kvalitetu života za sve nas. 5G je pravi skok, industrijska revolucija koja transformira proizvodni sektor, zdravstvo, obrazovanje, prijevoz i gotovo svaki aspekt života - rekao je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije.  

Pula: T-Com predstavio 5G mrežu

Modernizacija mreže počela je u travnju i već je gotova, a čak 137 baznih stanica dobilo je novu opremu i sada su kompatibilne s 5G mrežom. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. U HT-u kažu da do kraja 2019. godine planiraju modernizirati radijsku pristupnu mrežu na području cijele Hrvatske, a od početka srpnja aktivnosti su nastavljene na području Zagreba. Riječ je o uvođenju SRAN (Single RAN) koncepta, kojim se osigurava koegzistencija 2G, 3G, 4G i 5G na istoj opremi, što omogućuje trenutno udvostručenje kapaciteta 4G mreže i najnovije funkcionalnosti poput IoT-a.  Nova radijska oprema, koja se dijelom projektira i proizvodi i u Ericssonu Nikola Tesla, realizira u tzv. feederless (bez-kabelskom) načinu, kojim se potpuno dokidaju dugačke kabelske trase i njihovi gubici te optički prijenos dovodi do antene, gdje su smještena i radijska pojačala. Na ovaj način nova oprema osigurava bolju 3G i 4G pokrivenost, uz značajno manju potrošnju električne energije. Time će HT svojim korisnicima odmah osigurati unaprjeđenje dostupnosti 3G i 4G usluga, posebno u zatvorenim prostorima, ali i omogućiti realizaciju novih odašiljača na područjima gdje je jedini izvor napajanja solarna ćelija ili vjetroturbina. 

Prošle godine je Hrvatski Telekom u infrastrukturu investirao 1,745 milijardi kuna ili 8,5 posto više nego u 2016. U posljednje četiri godine ukupna visina investicija nadmašila je šest milijardi kuna.

Pula: T-Com predstavio 5G mrežu

- Jako smo sretni što je nedugo nakon prve demonstracije 5G, koja je održana krajem ožujka u Ericssonu Nikoli Tesli, naš strateški partner HT danas uživo demonstrirao mogućnosti 5G tehnologije upravo u Puli. Naime, projekt modernizacije mreže Hrvatskog Telekoma počeo je u Istri i nastavit će se i u ostatku Hrvatske. Ponosni smo što nas je Hrvatski Telekom odabrao kao strateškog partnera i što zajedničkim angažmanom uspješno moderniziramo njihovu mrežu što znači da će cjelokupna HT mreža do dodjeljivanja koncesije od strane regulatora, biti u potpunosti spremna za 5G - dodao je Ivan Barać, direktor prodaje i marketinga za HT iz Ericssona Nikole Tesle. 

Na kraju je rečeno da  5G predstavlja potpuno novi mrežni koncept, kombinira prednosti fiksne i mobilne komunikacije. Iako će biti znatno brža od trenutno dostupnih mreža, 5G ne samo da pruža veću brzinu, nego i svoju ugrađenu mrežnu inteligenciju i sposobnost interoperabilnosti s drugim tehnologijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način