Obavijesti

Tech

Komentari 11

Igre živaca: I mobitel koji ima kvar može ići na vještačenje

Igre živaca: I mobitel koji ima kvar može ići na vještačenje
1

Zbog kvara proizvoda mnogi imaju problema, a postupak reklamacije zna biti dugotrajan. No ne treba odmah odustati. Pisani prigovor treba predati trgovcu i on mora odgovoriti u roku od 15 dana

VIDEO

Kupio sam mobitel Huawei Honor na pretplatu i nakon tri mjeseca, dok je bio na punjaču, mobitel se zapalio. Nisu mi htjeli priznati garanciju zbog navodne vlage, požalio nam se čitatelj iz Zagreba.

- Mobitel se zapalio dok se punio i izgorio mu je konektor. To je očigledan kvar uređaja, greška u proizvodnji. Mobitel sam odnio u prodavaonicu, a oni su ga poslali na servis. Tek nakon mjesec dana stigao je odgovor. Odbili su popravak u garantnom roku pod izgovorom da je izgorio zbog vlage - ogorčen je čitatelj. Napomenuo je da mobitel nije polio te da je s njim postupao kao i s onima koje je ranije koristio.

- Rekli su da se aktivirao indikator vlage i da kvar ispada iz garancije. Kakve veze ima indikator vlage na gornjem dijelu mobitela i kvar konektora na donjem dijelu, zbog kojeg se zapalio - pita se čitatelj. Dodaje da je, nasreću, brzo primijetio dim jer je mogao izgorjeti i stan.

Odgovor servisa na prigovor zbog odbijenog popravka proslijedio je i nama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao ovlašteni servis popravak radimo prema uvjetima jamstva i naputku proizvođača. Uočeno je da je aktiviran indikator vlage, čime se uređaj izuzima iz prava na jamstveni popravak. Šaljemo slike uređaja, a za detalje savjetujemo da kontaktirate proizvođača - odgovorio mu je servis.

Može li čitatelj i kako ostvariti pravo na popravak, pitali smo u udruzi Istarski potrošač.

- Servisi ponekad odbijaju popraviti kvar u garantnom roku opravdavajući se vlagom ili mehaničkim kvarom koji može biti i samo ogrebotina na ekranu.
Budući da su odbili popraviti mobitel zbog nečega za što čitatelj smatra da nije kriv, može tražiti da mobitel pregleda sudski vještak - rekla je Hana Jurić, predsjednica udruge Istarski potrošač. Dodala je da ponekad servis odbije popraviti, primjerice, zvučnik zbog ogrebotine na ekranu, mehaničkoga kvara, a vještak može reći da mehanički kvar nije povezan s kvarom zvučnika i tražiti da ga poprave.

- Moguće je da se aktivirao indikator za vlagu, no nitko sa sigurnošću ne može reći zbog čega se to dogodilo i tko je kriv. Primjerice, mobitel može dvije godine biti u skladištu u vlazi i neadekvatnim uvjetima, a kad ga netko kupi, nov je. Tko zna što se događalo u servisu ako je mobitel tamo bio mjesec dana. I tamo su ga mogli politi ili ostaviti na vlazi - dodala je Hana Jurić. Istarskom potrošaču ljudi se najčešće žale zbog problema s mobitelima jer ih se možda najviše i kupuje.

Pitali smo Ministarstvo gospodarstva ima li čitatelj pravo na umanjenje računa jer je dugo bez mobitela, a plaća pretplatu.

- Nije li mogao koristiti uređaj zbog neispravnosti, sukladno članku 424 Zakona o obveznim odnosima, ima pravo i na naknadu štete koju je pretrpio jer je bio lišen uporabe stvari od trenutka traženja popravka do izvršenja, a prema općim pravilima o odgovornosti za štetu.

Vještačenje plaća trgovac nastane li kvar u 6 mjeseci

Postoji li spor između potrošača i trgovaca zbog neispravnosti stvari, dokazuje se to kod ovlaštenih sudskih vještaka. Ako se nedostatak pojavio u manje od šest mjeseci od kada je potrošač preuzeo proizvod, a trgovac smatra da nedostatka nije bilo, troškove vještačenja snosi trgovac. Ako se nedostatak pojavio nakon šest mjeseci, ali ne više od 24, troškove vještačenja snosi potrošač ili trgovac, ovisno o rezultatu vještačenja, kažu u Ministarstvu gospodarstva.

1. korak

Prije odlaska na reklamaciju, mobitel treba fotografirati kako biste mogli imati dokaze ako se naknadno ošteti. Mobitel treba odnijeti tamo gdje je kupljen.

2. korak

Obavezno u prodavaonici treba predati pismenu reklamaciju i tražiti da oni zapišu da su mobitel preuzeli bez vanjskih oštećenja.

3. korak

U slučaju negativnog odgovora treba tražiti mišljenje sudskog vještaka. Ako se mobitel pokvario u manje od 6 mjeseci od kupnje, mišljene vještaka ne plaća kupac nego trgovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu