Obavijesti

Tech

Komentari 2

Ima li na svijetu dovoljno hrane za 7,5 milijarde ljudi?

Ima li na svijetu dovoljno hrane za 7,5 milijarde ljudi?
1

Jeste li znali da je 1800. godine u gradovima živjelo 50 puta manje stanovnika? Ljudska populacija raste za cca 2,5 čovjeka u sekundi. Dok pročitate ovaj tekst, populacija će se povećati za 225 ljudi.

VIDEO

Danas u gradovima živi više od polovice ukupnog stanovništva. Rast broja stanovnika u gradovima je 20 puta veći od rasta ukupne populacije. Takav rast gradova uvelike opterećuje planetu i iscrpljuje njene resurse. Tehnologija nam je omogućila da nekoliko puta povećamo prihvatni kapacitet Zemlje za našu vrstu, ali isti nećemo moći povećavati u nedogled.

Je li rješenje u urbanom vrtlarenju?

Urbano vrtlarenje ili popularno - urban farming je uzgoj hrane u lokalnoj sredini s naglaskom na gradove, a razvio se kao posljedica manjka vodnih resursa i obradivog zemljišta. 

Obzirom da u gradovima nema dovoljno poljoprivrednog zemljišta potrebnog za uzgoj velike količine hrane, ona se može uzgajati na krovovima zgrada, zajedničkim dvorištima i vertikalnom metodom uzgoja. Vertikalna metoda uzgoja može biti takva da se na jednom mjestu mogu uzgajati ribe i biljke. Voda iz uzgajališta riba obogaćena je nitratom koji opskrbljuje biljke. Biljke se sade u posebnim posudama na više nivoa jedne iznad drugih. Uzmemo li u obzir da iskoristivost vode može biti do 97%, da se biljke ne moraju tretirati herbicidima ni pesticidima, da se u proizvodnji može koristiti i LED rasvjeta, ovaj način uzgoja hrane je održiv. Ovim pristupom bitno štedimo na transportu hrane od mjesta proizvodnje do mjesta prodaje, a hrana je uvijek svježa i dostupna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Urbano vrtlarenje ozelenjuje grad, povećava zasjenjivanje, umanjuje i učinak efekta toplotnih otoka u gradovima. Vrtovi na krovovima zgrada su mirne oaze u centru grada, a osim ugodnog okruženja mogu biti i magnet za turiste.

O ekološki osviještenim temama redovito čitajte na Green Livingu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada