Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ima li života na Plutonu? Ispod leda našli veliki skriveni ocean

None Foto: NASA/JHUAPL/SwRI 3

Znanstvenici su zahvaljujući letjelici New Horizons otkrili dokaze da se ispod gomile leda na Plutonu krije ocean. Navode da u tom oceanu ima više vode nego u svim morima na Zemlji

Letjelica New Horizons lani nam je otkrila potpuno novi pogled na Pluton, maleni svijet na kraju Sunčeva sustava koji je, po mnogima nepravedno, izbačen s liste planeta. Sada su znanstvenici otkrili dokaze da se ispod njegove ledene površine krije ocean u kojem ima više vode nego u svim morima na Zemlji. I to sve zahvaljujući mjerenjima koja je napravila sonda New Horizons. 

Ovime je i Pluton dodan na listu lokacija u Sunčevu sustavu na kojima su skriveni oceani koji bi potencijalno mogli skrivati i neke oblike života. Plutonov ocean, koji je zbog leda vjerojatno bljuzgav, nalazi se 150 do 200 kilometara ispod ledene površine i dubok je oko 100 kilometara, kaže Francis Nimmo sa Sveučilišta Kalifornije. 

- Kako se iznad tog oceana nalazi toliko puno leda, Pluton i nije najizgledniji kandidat za život - kaže Richard Biznel s MIT-a, ali dodaje da se ne smije reći i da je to nemoguće. Tekuća voda smatra se jednim od ključnih sastojaka za život. 

Iako se nalazi na samom kraju Sunčeva sustava, odnosno 40 puta je dalje od Sunca nego Zemlja, maleni Pluton ima dovoljno radioaktivne topline preostale nakon formiranja planeta da vodu zadrži u tekućem stanju. 

Znanstvenici su istraživali zašto se područje koje izgleda poput srca nalazi u blizini Plutonova ekvatora. Računalni modeli pokazali su da se to područje najvjerojatnije napunilo ledom zbog čega se Pluton zaokrenuo te mu je napukla kora. To se moglo dogoditi samo u slučaju oceana ispod površine, prenosi Reuters.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

Komentari (42)
  • Ima dok ne dođu naši političari.

    17. 11. 2016,   14:04
  • ima li zivota u Lijepoj Našoj ???..NEMA

    17. 11. 2016,   15:42
  • Ne pratim ovo puno, ali zar nisu jos davno rekli da je pluton planet od plina, i da ga zbog toga ne smatraju planetom, ako sam u krivu e onda jbg.

    17. 11. 2016,   14:54