Obavijesti

Tech

Komentari 4

Inspirirao ih Wolverine: Ekrani će se sada moći sami popraviti

Inspirirao ih Wolverine: Ekrani će se sada moći sami popraviti
1

Uz novi materijal na kojem rade američki znanstvenici ekrani mobitela mogli bi sami zacijeliti rane nakon pada, ali i baterije će trajati dulje, a roboti će biti puno izdržljiviji

VIDEO

Razbijeni ekrani pametnih telefona prava su noćna mora jer nas ostavljaju s velikim troškom zamjene stakla ili u gorem slučaju - zamjene cijelog telefona. No, što kad bi se staklo moglo samo popraviti? 

Na tome rade kemičari sa Sveučilišta u Kaliforniji gdje su izumili materijal koji se može sam oporaviti, a imao bi široku primjenu, pa i na staklima naših telefona. 

Sama ideja je poznata još sa LG G Flex telefona. No, kod njega se radilo o tome da je pozadina uređaja bila takva da su se mikroogrebotine same popravile. Problem kod tog materijala je bio u tome što nije bio vodljiv. 

Znanstvenici su obavili niz testova pa i slomili novi materijal koji se u roku 24 sata potpuno spojio, ispričao je Chao Wang za Business Insider. Upravo je njega za ovakve materijale zainteresirao Wolverine, jedan od glavnih junaka X-Mena koji je bio praktično neuništiv.

Novi materijal može se rastegnuti 50 puta više od originalne veličine, a napravljen je tako se ioni i molekule u njemu privlače kako bi se ponovno spojili u slučaju pucanja. 

- Ovo je prvi put da su znanstvenici napravili materijal koji je vodljiv i može zacijeliti - rekao je Wang koji predviđa da bi se materijal u telefonima mogao koristiti od 2020. godine.

Ovakav materijal mogao bi napajati umjetne mišiće, poboljšati baterije, robote i druge elektroničke uređaje. Roboti bi se također mogli sami oporaviti nakon mehaničkog kvara, dok bi baterije mogle trajati puno dulje u automobilima i raznim uređajima te bi senzori u medicini mogli biti kvalitetniji. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle