Obavijesti

Tech

Komentari 5

'Intenzivno se radi i na širenju punionica za električne aute'

'Intenzivno se radi i na širenju punionica za električne aute'
1

Od srijede ponovno kreću poticaji za kupnju električnih automobila i plug-in hibrida, a za građane i tvrtke ukupno će biti na raspolaganju 25 milijuna kuna. Kupe li se samo vozila, to je otprilike 300 automobila

VIDEO

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić izjavio je u utorak da se intenzivno radi na širenju broja punionica za električna vozila, a podsjetio je i na javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Milatić, koji je sudjelovao na konferenciji Trendovi i perspektiva e-mobilnosti, koju su organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj te tvrtke Hrvatski Telekom, Mitsubishi Motors i Porsche Croatia, istaknuo je da tehnologija proizvodnje električne energije iz sunca, vjetra i vode postaje sve pristupačnija i isplativija, što je jedan od razloga zašto je elektromobilnost smjer u kojem treba krenuti u tranziciji prometa.

Evo koliko će koštati: Do auta na struju već za 106.000 kuna
Evo koliko će koštati: Do auta na struju već za 106.000 kuna

Pritom je naveo da je sektor prometa zaslužan za trećinu ukupne potrošnje finalne energije u Hrvatskoj, pri čemu nešto manje od 90 posto goriva za promet su dizeli i benzinska goriva.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetio je na javni poziv koji će biti objavljen u srijedu, vrijednosti 12 milijuna kuna, za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, i to u ovom slučaju za fizičke osobe, odnosno građane. Pritom iznos dodijeljenih sredstava neće prijeći 40 posto ukupno opravdanih troškova, a sufinanciranje će iznositi do 80 tisuća kuna.

Milatić je kazao da je Ministarstvo proteklih godinu dana intenzivno radilo na izmjeni i dopuni zakona o biogorivima koji se upravo nalazi u javnoj raspravi. Pritom je naglasio da je zbog uzastopnog nečinjenja dvije prethodne administracije realiziranje zakona o biogorivima praktički bilo stavljeno sa strane, što je onemogućavalo postizanje zadanih ciljeva.

Želite kupiti auto na struju? Država daje 80.000 kn poticaja
Želite kupiti auto na struju? Država daje 80.000 kn poticaja

Izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić napomenula je da je ovo treće događanje koje je AmCham organizirao na temu e-mobilnosti, kazavši da raste važnost tog segmenta, pri čemu Hrvatska prati trendove. 

Prema podacima Europske komisije, navela je Doko Jelušić, 2011. godine u EU je bilo 9.400 novoregistriranih plug-in električnih vozila, dok je 2016. ta brojka iznosila 157 tisuća. Kad je pak riječ o punionicama, 2011. u upotrebi ih je bilo 3.800, dok je u 2016. ta brojka u EU dosegnula 91 tisuću.

U sklopu konferencije održane su i panel rasprave "Infrastruktura za e-mobilnost u Hrvatskoj i europske dobre prakse" te "Budućnost automobilske industrije i značenje poticaja za razvoj e-mobilnosti", na kojima je detaljnije bilo riječi o trendovima i aspektima e-mobilnosti.

 

VIDI OVO: 7 genijalnih WiFi imena koja će te nasmijati

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle