Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Internet razara obitelji, a zbog njega mnogi ostaju i bez posla'

None Foto: Pixabay

U Zagrebu se otvara prva dnevna bolnica u kojoj će se liječiti od ovisnosti o internetu. Ovisni su podjednako muškarci i žene, a riječ je uglavnom o ljudima između 20 i 40 godina...

Više od pet sati dnevno provode na društvenim mrežama, igraju videoigre, surfaju internetom. Tjeskobni su i bezvoljni, bez kontrole nad svojim ponašanjem. Zanemarili su svakodnevne obaveze, drastično smršavjeli, a neki pate i od sindroma karpalnoga kanala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ljudi s takvim simptomima i obrascem ponašanja su vrlo vjerojatno ovisni o internetu. U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” uskoro će otvoriti prvu dnevnu bolnicu u Hrvatskoj u kojoj će se stručnjaci baviti s problemom kojeg u Hrvatskoj danas ima oko 400.000 ljudi.

- U našoj dnevnoj bolnici moći će se liječiti punoljetni pacijenti s indikacijama koje upućuju na ovisnost o internetu. Sve što trebaju jest uputnica za liječenje, nakon čega dobivaju termin za terapiju - govori dr. Davor Bodor, specijalist psihijatrije koji će raditi s pacijentima. Nakon individualne obrade pacijenti kreću na grupnu terapiju, u koju je uvijek uključena i njihova obitelj. Mnogi shvate da imaju problem kad im se zbog ovisnosti raspadne brak ili ostanu bez posla i često je to razlog zbog kojeg se odluče potražiti stručnu pomoć.

- Iako su ovisnosti općenito izraženije u muškaraca, kad je riječ o internetu, ovisnost je podjednako zastupljena u oba spola. Ipak, više teži mlađima koji češće koriste suvremenu tehnologiju - pojašnjava dr. Bodor dodajući da se pacijent smatra izliječenim kad može kontrolirati uporabu interneta. Naime, u današnje doba gotovo je nemoguće funkcionirati bez interneta i pametnih telefona i sigurno je da će ih pacijenti i nakon liječenja koristiti. Bitno je, tvrde stručnjaci, naučiti kako se oduprijeti ovisnosti.

Komentari (48)
  • Eto baš neki dan mi je nestalo interneta pa sam se morao družiti sa svojom obitelji. Fini neki ljudi.

    6. 2. 2017,   19:27
  • Ja sam ovisnik 24 sata

    6. 2. 2017,   18:54
  • otkrili ste toplu vodu😏

    6. 2. 2017,   20:07