Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

iOS 12 stiže danas: Što treba napraviti prije nadogradnje?

None Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 8

Novi iOS trebao bi donijeti brži i stabilniji rad s manje bugova i novim mogućnostima, ali poučeni prošlogodišnjim primjerom, možda bi mogli i pričekati koji dan da budete sigurni da je sve u iOS-u kako treba biti

Krajem ovog tjedna u prodaju kreću novi iPhone telefoni, ali Apple će već tijekom ponedjeljka pustiti novi iOS 12, koji će velikoj većini Appleovih korisnika donijeti najnovije softverske mogućnosti. 

Novi iOS tako bi trebao donijeti brži i stabilniji rad sa manje bugova te novim mogućnostima, poput praćenja korištenja telefona, Memojia koji vas pretvaraju u emojije, pametnije Siri, ali i kvalitetnijeg upravljanja notifikacijama... 

Foto: Apple

Imate li iOS uređaj koji može imati iOS 11, to znači da ćete moći nadograditi telefon ili tablet na iOS 12.

No, prije svega trebali bi telefon pripremiti za nadogradnju - za svaki slučaj.

Svaka nadogradnja zauzima određeni prostor na telefonu, a i čišćenja radi prvo bi se trebali riješiti aplikacija koje niste taknuli mjesecima. Prođite kroz izbornik i izbrišite ono što ne koristite i oslobodite prostor. Isto tako, možete ući i u postavke memorije telefona te na svakoj aplikaciji isprazniti njenu memoriju. 

Kod svake nadogradnje postoji mali rizik da ćete telefon resetirati na tvorničke postavke ili obrisati sve sadržaje s njega i zato bi bilo najbolje da fotografije, koje ste skupili s vremenom, kopirate u neki sigurniji cloud servis. Apple ima svoj iCloud, no on je ograničen prostorom i kasnije će vam se naplaćivati, dok je servis Google Fotografije besplatan. Jedina mu je mana što ne sprema fotografije u originalnoj kvaliteti, nego tek nešto manjoj rezoluciji, ali svejedno za prosječnog korisnika dovoljno. 

Foto: Apple

Najvažniji korak je da napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka u telefonu, a to ćete učiniti tako da odete u postavke i pri vrhu kliknete na svoje ime, a potom kliknete na iCloud - iCloud sigurnosna kopija te na opciju da sada napravite sigurnosnu kopiju. U svakom slučaju to je najbolje napraviti dok ste na Wi-Fi mreži. Drugi način da napravite sigurnosnu kopiju je kroz iTunes aplikaciju na računalu. 

Foto: Apple

Sljedeći korak je nadogradnja iOS-a, a ako ste na mobilnoj ili Wi-Fi mreži, spojite telefon na punjač, kliknite na postavke, općenito i ažuriranje softvera, a telefon će sam provjeriti je li nadogradnja dostupna i instalirati iOS. Druga opcija je nadogradnja preko iTunesa, a to bi moglo biti i brže. Sve što trebate ovdje napraviti je spojiti telefon, a potom u aplikaciji kliknuti na opciju da provjeri za ažuriranja te da skine i nadogradi telefon.

Foto: Apple

Apple je rekao da su stabilnost i brži rad fokus novog iOS-a, međutim lani su iOS pratile brojne teškoće i silne zakrpe u sljedećim mjesecima kojima su ispravljali niz drugih grešaka. Stoga, ako vam nije baš hitno da danas imate novi iOS, pričekajte koji dan kako bi bili sigurni da je sve 'leglo' kako treba i da nema većih problema u radu iOS-a, osobito na starijim modelima telefona.


 

Tema: To mi treba

Komentari (33)
  • sad će ovi sa lošim kopijama iphonea kenjat kako ajfon nevalja, a dali bi oba bubrega da imaju iphone X

    17. 9. 2018,   11:47
  • Da brišem aplikacije zbog updejta?? 👍 samo iOS, nikad problema nisam imal a koristim 7 godina

    17. 9. 2018,   11:51
  • Prije nadogradnje treba pod hitno istu isključiti tj. zabraniti je.

    17. 9. 2018,   12:04