Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

iPhone XS Max ima vrhunsku kameru, ali nije srušio P20 Pro

None Foto: Apple

Sveobuhvatno testiranje kamere novog Appleovog flagship mobilnog telefona pokazalo je kako je nova Appleova kamera među najboljima, ali i dalje nije bolja od Huaweijevog top modela

Glavni autoritet kada su u pitanju kamere mobilnih telefona, tvrtka DxOMark objavila je detaljni test kamere Appleovog novog iPhonea XS Max i kažu da je jedna od najboljih koje su ikada testirali.

No, i dalje nije bolja od kamere Huaweijevog P20 Pro. Appleova kamera na testiranju je dobila ukupno 105 bodova, dovoljno da zauzme drugo mjesto na top ljestvici, dok prvo mjesto i dalje suvereno drži P20 Pro s ukupno 109 bodova. No ta bi se ljestvica već za desetak dana opet mogla mijenjati jer 16. listopada stiže Huaweijev Mate 20 Pro. Pokažu li se točnima sve dosadašnje glasine, njegova bi kamera trebala biti daleko nadmoćnija od P20 modela i još više pomaknuti granicu onog što je moguće snimiti mobitelom.

Nova iPhone XS Max kamera prema specifikacijama se ne razlikuje previše od lanjskog iPhonea X. Unatoč tome, Apple je znatno unaprijedio kameru svojeg novog flagshipa. Na primjer 12MP senzor na dualnoj kameri ima 1.4 µm piksela u usporedbi s 1.22 µm koliko je imao iPhone X i omogućava puno širi kut snimanja nego ikada prije.

Međutim, kao i ranija verzija, glavna kamera ima otvor blend f/1.8, a 2x telekamera stiže s 1.0µm piksela i otvorom blende f/2.4, a obje kamere imaju optičku stabilizaciju. 

Što se tiče softvera i obrade fotografija, poboljšanja su znatno uočljivija, a zoom kamere bolji je od onog kod prethodnika, koji bi mogao biti i bolji. Ekspozicija na fotografijama snimljenim na otvorenom je izvrsna, dobre se vide detalji, a boje na fotografijama su ugodne. Sustav autofokusa je među najboljima koje smo ikada testirali, a fotografije snimljene u Apple Portrait modu vrlo dobrouspijevaju izolirati subjekta - navodi DxOMark.

U pogledu videa, snimke snimljene iPhoneom XS Max su u živahnim bojama, izvrsnom stabilizacijom slike i brzim i točnim autofokusom. Na snažnom svjetlu odlično se vide detalji na snimci, no na slabijem svjetlu ta se izoštrenost osjetno smanjuje. 

Komentari (39)
  • Iphone je mala beba za huawei, kamoli p20

    4. 10. 2018,   21:59
  • Ja se bavim fotografijom. Korisnik sam samsunga S8+, kamera je ok ako te slike gledas na samom telefonu radi nadrkanog ekrana ali cim prebacis sliku na komp ili ih izradis vide se sumovi dok na iphoneu nema tih problema tj.zanemarivo. P20 pro je za sada po meni na najboljem putu...pozz

    10. 10. 2018,   10:39
  • Najkompletniji i najbolju kameru ima samsung es9 a huawei ima samo bolji snimanje u noćnim uvjetima dok sve ostalo je bolje kod samsunga a da ne spominjem video

    7. 10. 2018,   17:23