Obavijesti

Tech

Komentari 28

iPod: Izmijenio je svijet glazbe i postavio je temelje za iPhone

iPod: Izmijenio je svijet glazbe i postavio je temelje za iPhone
7

Apple je na današnji dan prije 15 godina predstavio jedan od najvažnijih uređaja u svojoj povijesti. iPod je donio revoluciju u svijet glazbe i to u način na koji je slušamo, ali i kupujemo

VIDEO

Pametni telefoni, a među njima i iPhone, danas su gotovo u potpunosti zamijenili MP3 playere na kojima smo slušali glazbu, no Appleov iPod imat će svoje mjesto u povijesti jer je zauvijek promijenio svijet glazbe.

Steve Jobs je na prilično skromnoj prezentaciji 23. listopada 2001. godine predstavio revolucionarni glazbeni uređaj, u trenutku dok su se Amerika i ostatak svijeta još nosili sa šokovima nakon terorističkih napada 11. rujna. 

Nije dočekan sa pretjeranim hvalospjevima, ali iPod koji je imao 5 GB prostora i omogućio vam da u džepu nosite 1000 pjesama, zajedno s iTunesom otvorio je put za revoluciju u načinu na koji kupujemo glazbu i filmove.

Prvi iPod je bio velik poput špila karata, s aluminijskim stražnjim i plastičnim prednjim krajem. Imao je i prilično skroman ekran, u odnosu na današnje okvire te Appleov FireWire port i cijenu od 399 dolara za 5 GB model.

I tada smo mogli vidjeti Appleovu praksu da se sljedeće godine model malo nadogradi, kakav je slučaj bio sa drugim iPodom koji je uz male nadogradnje dobio i veće kapacitete te podršku za Windowse. Jedna od najvažnijih godina za Apple je bila 2003. kad je stigla i iTunes trgovina s pjesmama koje su se mogle kupiti za 99 centi, a samo u prvom tjednu prodali su više od milijun pjesama. Treći iPod prošao je prvi veliki redizajn i dobio još veći kapacitet za pohranu pjesama.

Sljedećih godina uslijedili su iPod mini, pa prvi iPod s ekranom u boji koji je mogao čuvati i fotografije te iPod shuffle bez ekrana, a potom 2005. godine i iPod nano koji je s manjim kapacitetom nudio i nešto nižu cijenu. Iste godine iPod je dobio podršku za video.

Apple launches

Najveća promjena za iPod stigla je 2007. godine, dolaskom iPhonea koji je sve njegove mogućnosti objedinio u telefonu. No, Steve Jobs je iste godine predstavio i iPod touch koji je bio sve što i iPhone, samo bez telefonije, a ubrzo je i na njega stigao App store koji je omogućio korisnicima i da skidaju igre na njega. 

iPod je postavio temelje za iPhone i iPad i imao značajan doprinos Appleovu dolasku zasjedanju na vrh najvrednijih kompanija svijeta. Samo četiri godine nakon predstavljanja, skoro 50 posto Appleovih prihoda dolazilo je zahvaljujući iPodu. Usprkos činjenici da se radilo o uređaju koji nije bio jeftin, iPod se u raznim verzijama prodao u skoro 400 milijuna primjeraka.

Statistic: Global Apple iPod sales from 2006 to 2014 (in million units) | Statista
Find more statistics at Statista

No, nakon niza godina odlične prodaje, brojke su počele padati, a Apple je početkom 2015. prestao i pružati zasebne podatke o prodaji iPoda koji se i danas nudi kao iPod touch, nano i shuffle.

Glavni razlog je iPhone koji je mnogim korisnicima glavni uređaj za zabavu, a kao što je Apple i istaknuo ljetos - njega su prodali u više od milijardu primjeraka tijekom skoro 10 godina. 

Apple 40th anniversary Apple 40th anniversary
7
| Foto: Fiona Hanson/Press Association/PIXSELL

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle