Obavijesti

Tech

Komentari 18

Iskustvo bliske smrti rezultat je igrica koje vaš mozak izvodi

Iskustvo bliske smrti rezultat je igrica koje vaš mozak izvodi
1

Iako se izvantjelesna iskustva i svjetlo na kraju tunela smatraju mističnim pojavama, znanstvenici dokazuju da za svako takvo iskustvo postoji logična biološka osnova

VIDEO

Lebdenje iznad vlastitog tijela i hodanjem prema svjetlu nisu ništa drugo nego trikovi kojima nas mozak zavarava, otkriva zajednička studija Sveučilišta Edinburgh i Cambridge koja je pratila moždanu aktivnost u situacijama koje se povezuju s iskustvom približavanja smrti. 

Svjetlo na kraju tunela zapravo je umiranje stanica koji koristimo za obradu svjetlosti, koje naše oko detektira i zatim pretvori u sliku. To se vrlo lako može objasniti. Naime, ne putujte prema zagrobnom životu, već vaš mozak pokušava dati smisao neobičnom iskustvu, tvrdi voditeljica istraživanja Caroline Watt. 

Ako čovjeku pokažete sliku na kojoj on lebdi iznad vlastitog tijela, on može natjerati mozak da povjeruje u to. Međutim, sva takva iskustva imaju biološku osnovu, dodaje. 

Hormon noradrenalina, koji tijelo ispušta dok je pod stresom ili ozlijeđeno, stoji iza osjećaja ljubavi i mira koji mnogi osjete dok se približavaju smrti.

Sama činjenica da možemo ući u trag takvom iskustvu u mozgu ne znači da se nije dogodilo, tvrdi Sam Parnia sa Sveučilišta Southampton. 

Mozak određuje svako iskustva, ono bliske smrti ili depresije, sreće i ljubavi. Mnoga iskustva dijele iste regije mozga i zato nije neobično da bi ih mogle reproducirati. Otkrivanje tih područja, ili  reproduciranje, ne znači da se iskustvo nije dogodilo. Također, mnogi ljudi vide neke stvari tijekom srčanog udara dok mozak ne funkcionira. To ne može objasniti moždana aktivnost jer mozak ne radi, dodaje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu