Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ispod leda Antarktike otkrili su ostatke izgubljenih kontinenata

None Foto: ESA 4

Nove satelitske snimke pokazuju kako su se kretale te kopnene mase koje su zakopane ispod kilometar i pol leda. Snimio ih je satelit GOCE koji je 'umro' prije pet godina

Iako je satelit GOCE skončao u padu kroz atmosferu prije pet godina, njegovi podaci i dalje donose nova znanstvena otkrića, a sada je Europska svemirska agencija otkrila skrivene ostatke 'nestalih kontinenata' koji su se milijunima godina skrivali ispod leda Antarktike. 

Nove satelitske snimke pokazuju kako su se kretale te kopnene mase koje su zakopane ispod kilometar i pol leda, a snimio ih je GOCE. Maleni satelit proučavao je Zemlju od 2009. godine, a bez goriva je ostao skoro pet godina kasnije. 

ESA | Autor: ESA Foto: ESA

GOCE je bio lansiran sa zadaćom da precizno izmjeri sve anomalije gravitacijskog polja i da precizno izmjeri Zemlju. Njegovi su instrumenti tako mogli pratiti i kretanje tektonskih ploča ispod Antarktike, a tim podacima znanstvenici su se služili kako bi izmjerili njihovo kretanje u proteklih 200 milijuna godina. Na taj su način mogli otkriti i kako se formirala Antarktika. 

- Te gravitacijske snimke donose pravu revoluciju u našu mogućnost da proučavamo najmanje poznati kontinent našeg planeta - rekao je Fausto Ferraccioli za Europsku svemirsku agenciju. Dodaje kako na istočnom dijelu kontinenta vidimo geološke karakteristike koje pokazuju temeljne sličnosti i razlike kore ispod Antarktike i drugih kontinenata s kojima je bila spojena do prije 160 milijuna godina.

Foto: ESA

Znanstvenici su koristili mjerenja GOCE-a sa seizmološkim podacima kako bi stvorili 3D kartu Zemljine litosfere. ESA napominje kako ova mjerenja nisu samo zanimljiva povijesno, već pokazuju ako Antarktika utječe na ponašanje ledenih ploča i kako će brzo reagirati na otapanje leda.

Komentari (33)
  • Antarktika realno nepostoji! To je jedno malo selo pored Zadra u koje 'ravničari' ne smiju ući jer im FBI ne dopušta.

    9. 11. 2018,   22:54
  • Goca rip

    10. 11. 2018,   01:59
  • Atlantida?

    10. 11. 2018,   14:42