Obavijesti

Tech

Pogledajte video: Iz dna mora izvađeni kontejneri, tobogani...

Pogledajte video: Iz dna mora izvađeni kontejneri, tobogani...
28

Stotine volontera Velike EKO akcije u protekle su tri godine uklonili gomile smeća i time postali oni zbog kojih taj isti posao sutra neće morati obavljati naša djeca i unuci

VIDEO

U Velikoj EKO akciji u organizaciji 24sata i Grada Kraljevice proteklog je vikenda stotinjak volontera tvrtke INA, 24sata, Labuda Zagreb, Društva za podvodne sportove Zagreb, Kluba za podvodne aktivnosti Adria Kraljevica, Ribarsko-športskog kluba Tunera Bakarac i stanovnika Kraljevice i Bakarca, čistilo Bakarski zaljev.

Uz pomoć volontera na kopnu, unatoč hladnom moru, vrijedni su ronioci izvukli čak osam kubičnih metara otpada. Stare gume, limeni dijelovi krovova koje je bura otpuhala ili nanijela, kontejneri za smeće, dječji tobogani, staklo, boce... sve je to uklonjeno iz mora. Tijekom akcije svi volonteri krijepili su se Janom koja je nezaobilazna kada je o hidrataciji riječ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
ciscenje

More je najvrjednija prirodna baština u našoj zemlji, a Bakarski je zaljev jedno od najprepoznatiljivijih točaka u percepciji ekološkog kaosa u Hrvatskoj. Barem je tako bilo dok je još radila koksara. Upravo je zato mjesto Bakarac nakon akcije održane 2014. godine i ove godine bio odredište Velike EKO akcije 24sata, prijatelja/volontera i naših partnera.   Običan otpad – komunalni, građevinski, poljoprivredni - sigurno nije najgori ekološki problem modernog društva, ali je najuočljiviji i prvo mjesto djelovanja na kojem građani pokazuju da žele živjeti dostojanstveno i da uzimaju svoju budućnost u vlastite ruke. Zbog svega toga, zbog boljeg i zdravijeg mjesta za život, s dosad očišćenih 20 lokacija uklonjeno je više od 360 kubičnih metara otpada iz mora i s kopna. Stotine volontera Velike EKO akcije u protekle tri godine uklonili su gomile smeća i time postali oni zbog kojih taj isti posao sutra neće morati obavljati naša djeca i unuci.  U cijeloj priči oko Velike EKO akcije posebno je bitno to što se svi volonteri pritom dobro zabavljaju i dokazauju da doista mogu mijenjati svijet oko sebe. 

I u ovogodišnjoj Velikoj Eko akciji rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički je pomagala INA, Labud Zagreb, Grad Kraljevica,  TZG Kraljevice,  KPA Adria i RŠK Tunera. Tvrtka INA, kao kompanija s pedest godina dugom tradicijom dobre suradnje sa zajednicama u kojima posluje, uvijek je spremna na dijalog, suradnju i sudjelovanje u inicijativama koje doprinose  boljoj kvaliteti života.  INA pomaže zajednicama brojnim donacijama, akcijama INA Kluba volontera, dugogodišnjom suradnjom sa SOS Dječjim selom Hrvatska te kroz druge projekte u kojima je partner zajednicama, poput projekta Zeleni pojas, INA klub volontera, spajalica. S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je, primjerice, 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama.

ciscenje

Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode. U 2015. prijavljeno je čak 136 projekata među kojima je komisija odabrala 15 najboljih, a na ovogodišnji natječaj pristigle su rekordne 222 prijave. Pobjednički projekti (njih 17) odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija od kojih su najvažniji bili pripremljenost i kvaliteta projekta, stupanj povoljnog utjecaja na okoliš, jasno definirana područja kojima bi se dala podrška, kao i mogućnost realizacije projekta putem zajedničkih akcija u suradnji s Ininim klubom volontera. INA će odabranim projektima pružiti sustavnu podršku za njihovu realizaciju te ih je sufinancirati u ukupnom iznosu od 340.000 kuna, dok će INA Klub volontera podržati njihovu provedbu. Ove godine po prvi puta jedan projekt su odabrali fanovi Inine Facebook stranice glasajući putem aplikacije Zeleni pojas. Velika EKO akcija nastavlja se i sljedeće godine, pratite nas i pridružite nam se jer mijenjamo svijest za bolji svijet.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO: Kad ronioci iz mora izvlače motocikle, tobogane...
3. EKO AKCIJA

VIDEO: Kad ronioci iz mora izvlače motocikle, tobogane...

Održana je još jedna Velika EKO akcija, a ovoga puta posjetili smo Bakarski zaljev, točnije Bakarac. Pogledajte što su sve naši ronioci ovoga puta izvlačili iz podmorja

Pridružite se Velikoj Eko akciji 22. listopada u Bakarcu
EKO AKCIJA

Pridružite se Velikoj Eko akciji 22. listopada u Bakarcu

Eko akcija najavljena za 15.10. zbog prognozirane kiše odgađa se za 22.10. Podržite Veliku Eko akciju i pridružite nam se u čišćenju jednog od najpoznatijih hrvatskih zaljeva, Bakarskog zaljeva.
Pogledajte videoreportažu sa čišćenja četvrte lokacije
EKO AKCIJA

Pogledajte videoreportažu sa čišćenja četvrte lokacije

Čak 80 kubika otpada prikupljenih s morskog dna i obale u samo dva i pol sata. U uvalu Voz, iskrcali smo se prigodno baš na Međunarodni dan čišćenja obala i mora