Obavijesti

Tech

Komentari 0

Iz otopljenih ledenjaka dolaze kemikalije i uzrokuju tumore

Iz otopljenih ledenjaka dolaze kemikalije i uzrokuju tumore
1

Najveću brigu predstavljaju otporni organski onečišćivači koji se topljenjem leda otpuštaju u more i atmosferu te kroz hranidbeni lanac dolaze do čovjeka i truju ga

VIDEO

Izvješće UN-a upozorava na otrovne i kancerogene tvari zarobljene u ledenjacima koje se otapaju zbog globalnog zatopljenja. Kemikalije potom dolaze u hranidbeni lanac te se unose i u ljudski organizam, uzrokujući tumore, srčana oboljenja i neplodnost. Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ove godine, kao što su bile poplave u Pakistanu, sve veći broj onečišćivača oslobađa se u okoliš. Povećenje temperature te korištenje sprejeva koji sadrže kemijski pesticid DDT utjecat će i na širenje brojnih bolesti poput malarije, tvrde stručnjaci.

UN-ova studija utvrdila je kako se otporni organski onečišćivači sve češće mogu pronaći u krvi čovjeka, a sve je veća izloženost pesticidu DDT. Njegova je upotreba zabranjena u poljoprivredi iako se još uvijek koristi za suzbijanje insekata koji prenose razne bolesti. Autori studije također su zabrinuti zbog onečišćivaća iz zraka koji nastaju sagorijevanjem automobilskih goriva.

Utjecaj čovjeka

Globalno zatopljenje kao i toksične tvari koje je industrijska proizvodnja ispustila u okoliš isključivo su djelo čovjeka. Studija koja treba biti objavljena slijedeći mjesec ukazuje na još veće podizanje temperature, ekstremne vremenske uvjete koje će ugroziti biljni, životinjski ali i ljudski svijet.

- U prošlosti su toksične tvari putovale vrlo dugo i ostajale zarobljene u ledu glečera i ledenih pokrova. No, kako se led topi, ili ako temperatura raste, oni se vraćaju natrag u mora i atmosferu. To je problem za cijeli svijet jer onečišćenje ne poštuje granice država - stoji u službenoj izjavi UN-a.

- Vrlo mala količina postojanih organskih onečišćujućih tvari ući će u prehrambeni lanac, ali oni se nakupljaju u sve višim i višim razinama, a zadnje odredište je čovjek. Pronašli smo ih u majčinom mlijeku i krvi - izjavio je Donald Cooper iz programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način