Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iz tijela konja starog 42.000 godina izvukli su tekuću krv

None Foto: Michil_Yakovlev

Suradnja između sjeveroistočnog federalnog sveučilišta u Yakutsku i južnokorejske Sooam Biotech Research Foundation trenutno analizira ostatke s namjerom kloniranja pretpovijesnog konja

Znanstvenici u Yakutsku u Sibiru uspjeli su izvući uzorke tekuće krvi iz tijela muškog ždrebeta starog 42 tisuće godina. Ždrijebe su znanstvenici pronašli prošle godine u depresiji Batagaja i bilo je ugrađeno u permafrost, odnosno u stalno zamrznutom tlu. 

Zbog toga što je bilo u permafrostu, tijelo ždrebeta je odlično očuvano. To znači da će znanstvenici pokušati izlučiti njegove stanice. 

Smatraju da ždrijebe pripada izumrloj vrsti Lenskaya pasmina, a ti konji poznati su i pod nazivom Lena, javlja Gizmodo

Suradnja između Sjeveroistočnog federalnog sveučilišta u Yakutsku i južnokorejske Sooam Biotech Research Foundation trenutno analizira ostatke s eksplicitnom namjerom kloniranja pretpovijesnog konja. Međutim, kako bi to učinili, istraživači bi morali izvući i uzgojiti živuće somatske stanice - nešto što još nisu mogli učiniti. Više od 20 pokušaja rasta stanica iz tkiva životinje nije uspjelo. Detaljna analiza konja započela je prošlog mjeseca, a znanstvenici će na njemu raditi do kraja travnja. 

- Znanstvenici su sada uspjeli izvući uzorke tekuće krvi iz srčanih žila koje su dobro očuvane zahvaljujući povoljnim uvjetima ukopa i permafrosta - izjavio je Semyon Grigorjev, šef muzeja Mamut Jakutsk. Nije jasno može li se iz uzorka krvi uzgojiti vitalne stanice.

Grigorjev je u intervjuu za TASS rekao da je obdukcija pokazala i "lijepo sačuvane organe" te mišićno tkivo koje je i dalje "prirodno crvenkaste boje". Također, ždrijebe ima očuvanu i dlaku što je još jedan "plus" za znanstvenike jer svi dosad iskopani konji te vrste nisu imali više dlake. 

- Istraživanja su pokazala da je ždrijebe u trenutku smrti bilo staro jedan do dva tjedna. Tek je nedavno bio rođen - objasnio je Grigorjev. Objasnio je da je uginuo zbog davljenja u blatu koje se smrznulo i pretvorilo u permafrost. Blato i mulj koje je ždrijebe progutalo prije smrti pronašli su u njegovom gastrointestinalnom traktu. 

Ždrijebe je tako postalo "najbolje očuvana životinja ledenog doba ikada pronađena u svijetu". 

Zadnji sličan pronalazak bio je 2013. kada su ruski znanstvenici pronašli tekuću krv u ostacima mamuta starih 15 tisuća godina. No, krv ždrijebeta starije je od toga čak 27 tisuća godina. 

Cilj suradnje znanstvenika je "oživljavanje" životinje kroz kloniranje. Naravno da postoje ozbiljna etička i tehnološka pitanja uz kloniranje. Oživljavanje vrsta je konzervativno iz više razloga, uključujući smanjenu kvalitetu života jer će takva životinja biti podvrgnuta eksperimentima cijeli svoj život, a zatim međusobno razmnožavanje i odsustvo staništa ledenog doba. 

Komentari (30)
  • Pa ljudi zasto niko ne nade ženu iz tog doba da je kloniramo,tadasnje nisu puno pricale i zvocale

    17. 4. 2019,   19:36
  • Krv su izvukli za istraživanje, a meso će završiti kod nas na akciji u konzuma...

    17. 4. 2019,   23:23
  • Meni izgleda mlađe, ja bi mu dao 40 000 g.

    17. 4. 2019,   22:12