Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izazov: Uklopiti vrlo modernu kuću u postojeće okruženje

None Foto: 24sata 6

Uzevši u obzir uvjete za niskoenergetsku kuću arhitekt je morao kuću projektirati tako da se uklopi u svoje okruženje, ali i zadovolji želje i potrebe Jelušićevih

Kuća obitelji Jelušić smještena je na križanju dvije ulice, na samom rubu vrlo guste i mrežno pravilne urbane matrice obiteljskih kuća zagrebačke Dubrave. Iza tog dijela nastavlja se prostor javnih sadržaja škole i crkve čije su zgrade smještene u vrlo rahlom urbanizmu punom velikih slobodnih površina, sačinjenih dijelom od parkova ali i prostranih parkirališta i školskih sportskih terena.

U takvom kontekstu, na relativno maloj građevnoj čestici, trebalo je smjestiti kuću u gotovo maksimalno mogućem tlocrtnom gabaritu. Usput, sačuvati postojeće visoko zelenilo, riješiti dva parkirna mjesta i ostaviti dovoljno prostora za život na otvorenom, pazeći pritom na privatnost investitora.

Ravni zeleni krov

Preklop dvaju tipologija  izgradnje, tj. guste stambene izgradnje s jedne, i rahle izgradnje javnih zgrada u zelenilu s druge strane, rezultirao je logičnim rješenjem, odabirom koncepcije kombinacije ravnog prohodnog krova i zelenog krova, koji će nadomjestiti nedostatak prirodnog terena. Na taj se način teren oko kuće dijelom oslobodio funkcije boravka. On je postao reprezentativni vrt i zeleni filter između interijera kuće i ulica. Sadržaji boravka na otvorenom smješteni su na krovu, a njihovim vertikalnim odvajanjem od razizemlja, dobivaju potrebnu privatnost. Pristup ravnom krovu projektiran je putem otvorenog stubišta,  tako da se kontakt s vanjskim prostorom krova uspostavlja već u hodniku na katu.

Premda je većina kuća u okruženju projektirana s kosim krovovima pokrivenim crijepom, ova je kuća riješena kao čvrsti volumen kubusa koji je posljedica ravnog krova. Gledajući prema stambenom dijelu naselja kuća djeluje manja. S druge strane, gledajući prema visokim zgradama javnih sadržaja, ona svojim uglom naglašava križanje dvaju prometnica i izgleda s te strane viša. Karakter uglovnice dodatno je naglašen obradom pročelja ugla drvenom ventiliranom fasadom.

Unutarnja koncepcija prostora

Unutarnja koncepcija prostora je jednostavan raspored prostorija koji je po etažama povezan unutarnjim stubištem smještenim uz ulaz kako bi se omogućila neovisnost svake etaže. Zajednički prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, te manje natkrivene terase je u prizemlju, uz roditeljski spavaći dio, dok su tri dječje sobe za troje djece, koje svaka imaju svoj pristup balkonu, smještene na katu. Projektirane su tako da je moguće napraviti zaseban apartman za najstariju kćer ili je od čitavog kata u budućnosti moguće napraviti zaseban stan. U podrumu se nalaze pomoćni prostori, kao i radna prostorija koja ima vlastiti vanjski ulaz s vanjskim stubištem, koju je moguće koristiti i kao poslovni prostor, a koja preko vanjskog stubišta dobiva  puno dnevnog svjetla.

Pogledajte niskoenergetsku kuću obitelji Jelušić iz svakog ugla putem ove interaktivne web aplikacije

Komentari (3)
  • kuća je prejebena...:))

    6. 11. 2012,   10:33
  • predobo izgleda kuca,i predobar projekt.

    6. 11. 2012,   01:53
  • Sve u redu ali ovi ravni zeleni krovovi? S njima je uvijek problem.

    5. 11. 2012,   12:39