Obavijesti

Tech

Komentari 127

Izgledaju kao premium telefoni, a ovi noviteti su prava bagatela

Izgledaju kao premium telefoni, a ovi noviteti su prava bagatela
10

Za one koji ne žele najskuplje telefone, donosimo pregled pet noviteta iz Barcelone koji za razumnu cijenu nude dobre karakteristike, ali i sve popularnije velike ekrane te omogućuju ugodan rad prosječnom korisniku

VIDEO

Iako su glavne zvijezde na sajmu u Barceloni bili premium telefoni poput Samsungova Galaxyja S9 ili nove Sony Xperije XZ2, najveća gužva vladala je ipak među telefonima koji su puno dostupniji širokom broju ljudi. 

Alcatel, Wiko i Nokia na sajmu su predstavili cijele linije potpuno novih uređaja s cijenom nižom od 100 eura, ali i glavnim zvijezdama u rasponu od 200 do 300 eura - ili 1500 do 2000 kuna. 

Alcatel 5

Glavna zvijezda cijele nove serije Alcatelovih telefona je model 5, koji se iz gomile izdvaja cijenom, a sa cijenom od 230 eura to je i najskuplji Alcatelov novitet. Dok većina novih telefona koji imaju 18:9 ekrane izgledaju približno slično, Alcatel je odlučio ekran gurnuti u donji dio telefona i ostaviti više prostora na vrhu gdje se nalazi dvostruka prednja kamera. 

Tu se nalaze kamere od 13 megapiksela s f/2.0 otvorom blende te kamera od 5 megapiksela sa širokim kutem od 120 stupnjeva. Telefon ima odličnu opciju da se automatski prebaci na širokokutno snimanje kad prepozna da je u kadru troje ili više ljudi. Straga je standardna kamera od 12 megapiksela s interpolacijom na 16, dok je ispod nje smješten senzor otiska prsta.

Telefon dolazi s 5,7-inčnim HD+ ekranom (1440x720 piksela) te 3/32 GB memorije. Za pogon je zadužen MediaTekov procesor (MTK6750) s osam jezgri (4 na 1,5 i 4 na 1 GHz). Kapacitet baterije je 3000 mAh. Telefon dolazi u prodaju s Androidom N, ali uskoro bi trebao dobiti i nadogradnju na Oreo.

Nokia 6

Solidni lanjski model srednjeg ranga prošao je kroz niz nadogradnji. Zadržao je isti ekran od 5,5-inča Full HD rezolucije, ali sada Nokia 6 dolazi u još kompaktnijem kućištu, pa je telefon niži za 7 milimetara, ali je i mrvicu deblji. 

U odnosu na Snapdragon 430 lani, sada će imati snažniji Snapdragon 630, a iz HMD Globala navode da je 60 posto brži. Telefon donosi i Zeiss optiku na glavnoj kameri od 16 mpx, dok će prednja snimati fotografije od 8 mpx, a tu je i podrška za istovremeno snimanje obje kamere. Ove godine su ugradili i USB-C konektor, a kućište je od jednog komada aluminija. Kapacitet baterije je 3000 mAh. 

Telefon stiže u prodaju sa 3/32 GB, a kasnije će ga nuditi i sa 4/64 GB memorije. Početna cijena mu je 279 eura (bez poreza).

Asus ZenFone Max

Najnoviji model u ZenFone Max dobio je 5,5-inčni Full View HD+ IPS ekran s formatom 18:9 i 2,5D staklom koje je zakrivljeno prema rubovima. Na stražnjoj strani nalaze se dvije kamere od 13 i 8 megapiksela, a potonja ima i širokokutnu leću. Prednja kamera snimat će vas u rezoluciji od 8 megapiksela. 

Što se tehničkih detalja tiče, jedan od jačih aduta je i baterija od 4000 mAh koja bi trebala izdržati 41 dan u standby režimu, a telefon može poslužiti i kao baterija za punjenje drugih uređaja. Dostupno je i otključavanje telefona skeniranjem lica, a povrh Androida 8 nalazi se Asusov Zen UI 5.0. 

Pogoni ga Snapdragon 425 (1,4 GHz) uz 3/32 GB memorije. Njegova cijena nije otkrivena, ali ne bi trebala biti značajna razlika od Max Plus M1 modela koji stoji 229 dolara. 

Wiko View 2 Pro

Najskuplji model među novitetima koje je francuski Wiko predstavio u Barceloni bit će View 2 Pro koji dolazi sa 6-inčnim HD+ ekranom te prednjom kamerom od 16 mpx koja sa svojim 'zarezom' na ekranu podsjeća na Essential telefon. Straga se nalaze dvije kamere od 16 megapiksela sa podrškom za širokokutno snimanje. 

5
| Foto: JB "Djibz" Casasola Collectif Bison Bleu

Pogoni ga Snadpragon 450 procesor s osam jezgri na 1,8 GHz, a tu je i 4 GB RAM-a i 64 GB interne memporije, proširivo sa microSD karticama (do 256 GB). Kapacitet baterije je 3000 mAh. Telefon inače dolazi s Androidom 8, podrškom za otključavanje skeniranjem prsta ili lica. Cijena će mu biti 299 eura. 

ZTE Blade V9

Dugovječni Blade smješten je u srednji rang, a V9 bi dodatno trebao podići njegovu atraktivnost s novim dizajnom i specifikacijama te najnovijom verzijom Androida. 

Aluminijski okvir i staklo na poleđini te veliki 5,7-inčni ekran s 18:9 formatom stranica, glavne su dizajnerske karakteristike ovog telefona. Rezolucija ekrana je u odnosu na neke rivale bitno boljih 1080x2160 piksela. 

Što se hardvera tiče, ovdje se nalazi Snapdragon 450 (1,8 GHz), a nudit će se u varijantama od 3/32 i 4/64 GB. Straga su smještene kamere od 16 (otvor blende f/1.8) i 5 megapiksela za snimanje pri slabom svjetlu, dok je sprijeda kamera od 8 megapiksela. Njegova osnovna cijena trebala bi biti 269 eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama