Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgubili komunikaciju: Indijci nisu spustili letjelicu na Mjesec

None Foto: AMIT DAVE/REUTERS/PIXSELL 3

Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tješio je utučene znanstvenike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe."

Druga indijska misija na Mjesec upala je u kriznu situaciju izgubivši komunikaciju s letjelicom Vikram nekoliko minuta prije nego što je ona trebala sletjeti u još neistraženo Mjesečevo područje.  

"Spuštanje je išlo prema planu i sve je bilo normalno do visine od 2,1 kilometar iznad Mjesečeve površine. Tada je izgubljena veza između kontrolne sobe na Zemlji i letjelice. Podaci se još uvijek analiziraju", objavio je u subotu predsjednik Indijske organizacije za istraživanje svemira Kailasavadivoo Sivan.

Indian Space Research Organization (ISRO) scientists work on various modules of lunar mission Chandrayaan-2 at ISRO Satellite Integration and Test Establishment (ISITE) in Bengaluru NOVA SVEMIRSKA UTRKA Na Mjesec za 'siću': Indija šalje najjeftiniji rover u istraživanje

Njegova kratka izjava objavljena je 15 minuta nakon što je letjelica prema rasporedu trebala sletjeti u neistraženo područje u blizini Mjesečevog južnog pola. Dva sata poslije glasnogovornik je rekao da se podaci još obrađuju, a predviđena konferencija za medije je otkazana.

India's Prime Minister Narendra Modi talks to Kailasavadivoo Sivan, chairperson of the Indian Space Research Organization (ISRO) at their headquarters in Bengaluru | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Letjelica je potpuno automatizirana i nije bila kontrolirana sa Zemlje.

Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tješio je utučene znanstvenike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe."

FILE PHOTO: India's Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mk III carrying GSAT-29 communication satellite lifts off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota ČETVRTA ZEMLJA KOJA TO MOŽE 'To je neviđeni uspjeh': Indija je srušila satelit u svemiru

Misija vrijedna 142 milijuna dolara pod nazivom Chandrayaan-2 (u prijevodu Mjesečevo vozilo-2) lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. srpnja.

Lansirane su dvije letjelice, a unutar one koja je trebala sletjeti na površinu mjeseca bilo je smješteno vozilo. Znanstvenici su bili svjesni da će mekano slijetanje biti najosjetljiviji dio misije.

Devotees worship an idol of the Hindu god Ganesh, the deity of prosperity, as a model of India's Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mk III-M1, which carried Chandrayaan-2, is seen next to the it, inside a "pandal" or makeshift stage, on the fifth day | Autor: AMIT DAVE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: AMIT DAVE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Da je misija bila uspješna, Indija bi postala četvrta država kojoj je uspjelo meko spuštanje na Mjesec i pridružila se Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini. Planirano je bilo mapiranje dosad neistraženog područja oko Južnog pola, istraživanje sastava tla i potraga za vodom.

FILE PHOTO: India's Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mk III carrying GSAT-29 communication satellite lifts off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota ISRO Indija je uspješno lansirala satelit za promatranje Zemlje

Od misije je ostala letjelica u Mjesečevoj orbiti, koja bi tamo trebala ostati i sljedećih godinu dana slati fotografije.

 

Komentari (19)
  • Tesko je sletjeti na mjesec sa svom tehnologijom, a zamislite kako je tesko bilo prije pola stoljeca.... Nikad nisam vjerovao u ljude na mjesecu jer mi je zvucalo sumnjivo.

    7. 9. 2019,   10:37
  • Pa normalno kako će proći kupolu.

    7. 9. 2019,   16:40
  • Možda netko ne želi da su tamo ;))

    7. 9. 2019,   10:03