Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izlizane i prazne gume opasne su na vrućim i mokrim cestama

None Foto: Dreamstime 5

Za siguran auto na putovanju: Osim tlaka provjerite i rezervnu gumu te svjetla, razinu ulja, ali i svih tekućina. Budite oprezni s klimom, a barem svaka dva sata napravite kratku pauzu na putovanju

Prije putovanja treba provjeriti razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu te tekućine za pranje stakala.

Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma, zato ih često provjeravajte i uvijek imajte na raspolaganju rezervnu gumu.
Izlizane gume opasne su na mokrim ili vrlo vrućim podlogama, zato ih provjeravajte barem svaka dva tjedna s primjerenom napravom za mjerenje tlaka u gumama. Propisani tlak u gumama ovisno o opterećenju automobila možete pročitati u knjižici s uputstvima, a kod nekih automobila te podatke možete pročitati s naljepnice stavljene na okvir vozačevih vrata ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara. Tijekom ljetnog računanja vremena na automobilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. 


Vozite oprezno

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Autoceste su sigurnije i brže provozne, ali i na njima, kao i na državnim ili lokalnim cestama treba voziti oprezno. Bitno je imati dovoljno tekućine, poput vode, čaja ili sokova, i za svaki slučaj dovoljno hrane. Poželjan je i pun spremnik goriva, a prije putovanja treba prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i svih tekućina.

Protiv umora

Vožnja je naporan posao i umor raste proporcionalno s vremenom provedenim u vožnji. U pravilu se javlja umor nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, ovisno po kakvoj se cesti vozite, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje. Na smanjenje umora povoljno djeluju ugodna atmosfera u vozilu, ležerni razgovor sa suputnicima, slušanje primjerene glazbe te razne promjene koje se događaju tijekom vožnje, poput izmjene okoliša, raslinja, režima vožnje i slično. Pobrinite se za muziku, bilo CD, DVD ili mp3, jer na našim cestama nepouzdano se osloniti na radijski prijam koji je jako loš.

Ugodna klima

Foto: Pexels

Provjetravanje vozila, prije ili tijekom vožnje, dat će više svježega zraka i povoljnu klimu u vozilu. Ali ne pretjerujte, kao ni s pretjeranim hlađenjem prostora u vozilu. Preporučljivo je imati 5 stupnjeva nižu temperaturu od vanjske. Prije samog polaska na put pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. Brzinu kretanja vozila nužno prilagodite stanju i uvjetima na cesti.

Bez obzira gdje putujete važno je pridržavati se prometnih propisa, znakova i naredbi policijskih službenika. Nemojte ulaziti u rizična pretjecanja, a u slučaju umora, slabosti ili nervoze pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite.

Foto: Dreamstime Zbog izbjegavanja vrućine preporučuje se putovati noću ili rano ujutro. Pregledajte motor prije polaska

Razradite plan puta
Teturanje s kartom na cesti bespotrebno će razvući put, zato odvojite vremena za planiranje prije nego što krenete. Možete pogledati i na internetu tražilice putova, koje će vas upozoriti na moguće radove na cesti. Najjednostavnije je koristiti ugrađeni ili prijenosni uređaj satelitske navigacije.
Alat pri ruci
Upoznajte se s osnovnim alatom vašeg automobila – u priručniku piše gdje se nalaze dizalica, ključ za odvijanje matica kotača i drugi priručni alat.
Gadgeti za djecu
Idu li s vama na put i djeca, razmislite o vožnji noću, kada je vjerojatnije da će spavati. Ponesite nešto što će im odvratiti misli s vožnje, primjerice knjige i igrice, odnosno moderne gadgete.
Provjera ulja
Napunite razine tekućina, ali kada je motor hladan. Možete provjeriti nivo ulja u motoru sa šipkom, te po potrebi uliti motorno ulje, ali pazeći da nivo ulja u motoru bude između minimalne i maksimalne oznake nivoa.
Ostale tekućine
Povjerite i nivo tekućine za kočnice te nivo rashladne tekućine motora. Obje tekućine moraju biti između minimalne i maksimalne oznake na posudama. Tekućinu za pranje stakla dolijte u posudicu do vrha.
Oprezno s klimom
Ako imate automobil opremljen klima-uređajem, podesite unutrašnju temperaturu u odnosu na vanjsku, jer prevelike temperaturne razlike izazivaju opasan termo šok na organizam.
Provjerite svjetla
Oštećeni brisači i svjetla predstavljaju opasnost i smanjuju vidljivost. Provjerite barem dva puta rade li sva svjetla – to vrijedi i za pokazivače smjera, kočnice i svjetla za maglu. Brisači bi trebali biti zamijenjeni barem jednom godišnje, jer u suprotnom će slučaju samo mazati staklo i smanjivati vidljivost.
Odmarajte se
Barem svaka dva sata napravite kratku pauzu i protegnite noge. Pijte i dovoljno tekućine, što će vam pomoći ostati budnima i povećati udobnost na putu.

Tema: To mi treba

Komentari (10)
  • "Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma...." ...zato ne vozim teže putnike, šaljem ih na bus

    12. 7. 2018,   08:29
  • previše kompliciraju, dovoljno imat para u novčaniku i kreni! ako se čeka za ić na odmor za provijeravat ulje i ostalo takvi bolje da ne idu nigdje,tu kilometražu skoro svatko napravi svaki mjesec barem koliko mu je do mora..za ostalo,.....ako se išlo na godišnji nekada sa peglicama,renault 4 ,stojadinima itd itd koji je pak problem danas sa novijim autima

    12. 7. 2018,   08:33
  • svaka 2 sata pauza??pa čehi i poljaki ili rusi bi na jadran stigli zadnji dan godišnjeg!!!

    12. 7. 2018,   15:53