Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izračunali su da 'druga Zemlja' ima oceane, ali i uvjete za život

None Foto: ESO/M. Kornmesser 2

Koristeći računalne modele slične onima koji se koriste za proučavanje klimatskih promjena, znanstvenici su napravili niz simulacija Proxime b koje su pokazale da vrlo vjerojatno tamo ima oceana

Planet koji je sličan Zemlji, ali se nalazi kraj nama najbliže zvijezde, mogao bi biti jako dobar kandidat za život, pokazale su nove studije. 

Proxima b je planet koji smo otkrili prije dvije godine, a odmah smo ga stavili u središte interesa kao odredište koje zaslužuje punu pažnju. Planet ima masu samo 1,3 puta veću od Zemljine, a nalazi se oko crvenog patuljka koji je po starosti sličan našem Suncu. 

Artist's impression of the planet orbiting Proxima Centauri PROXIMA B "Druga Zemlja" prekrivena je oceanima i mogla bi biti živa

Znanstvenici su sada koristili računalne modele slične onima koje koriste u proučavanju klimatskih promjena na Zemlji i izračunali da bi u različitim uvjetima Proxima b mogla imati velika područja s tekućom vodom na površini, što dodatno podiže izglede da bi tamo moglo biti i živih organizama, prenosi Space.com

Artist's impression of the planet orbiting Proxima Centauri | Autor: ESO/M. Kornmesser Foto: ESO/M. Kornmesser

- Glavna poruka iz naših simulacija je da postoji pristojna šansa da je ovaj planet nastanjiv - navodi Anthony Del Genio iz NASA-e. 

Proxima Centauri zvijezda je udaljena 4,2 svjetlosne godine od nas, no usprkos maloj udaljenosti ne znamo puno o planetima oko nje. Osim mase i orbite koja traje 11 dana, znanstvenici su u simulacije išli s pretpostavkom da planet ima atmosferu i ocean na površini. U tome im je pomogla činjenica da je planet u zoni pogodnoj za život. 

Artist's impression of the planet orbiting Proxima Centauri PROXIMA B Kako doći do 'druge Zemlje' i ima li na njoj uopće života?

Međutim, kako se planet nalazi blizu zvijezde, vjerojatnost je velika da je njegova rotacija zaključana zbog gravitacijskih sila, odnosno da je jedna strana planeta uvijek okrenuta prema svojoj zvijezdi. 

Reuters/NASA IDEALNI UVJETI Kraj najbliže zvijezde otkrili planet koji je Zemljin blizanac?

Zbog toga se pretpostavljalo da je jedna strana zaleđena, a druga da se prži. No, nove simulacije su puno dublje i uključuju dinamični ocean koji prenosi toplinu s jedne na drugu stranu planeta u tom ekvatorskom pojasu. Znanstvenici su napravili 18 različitih simulacija planeta s različitim atmosferama, kontinentima, količinom soli u oceanima. U gotovo svakoj simulaciji, Proxima b je imala ocean koji je opstao barem na dijelu planeta. 

Komentari (66)
  • Znači, ako bi našli jednostanične organizme, to je veliko otkriće. To je život!!!! A kad je u pitanju ljudski fetus - e, onda to nije život! WTF?!?

    16. 9. 2018,   08:17
  • Ne laprdajte. Još niste ni malezijski avion pronašli ni istražili oceane , a kao znate što je u svemiru. Cccccccc.

    16. 9. 2018,   08:49
  • U simulacije su išli s pretpostavkom da planet ima atmosferu i ocean ... koristili su računalne modele slične onima koje koriste u proučavanju klimatskih promjena ... i oni sebe nazivaju znanstvenicima???

    16. 9. 2018,   07:33