Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izračunali su da 'druga Zemlja' ima oceane, ali i uvjete za život

Komentari (66)
 • Znači, ako bi našli jednostanične organizme, to je veliko otkriće. To je život!!!! A kad je u pitanju ljudski fetus - e, onda to nije život! WTF?!?

  16. 9. 2018,   08:17
  • Normalna stvar da nije, kada fetus ima više stanica (šalim se da nije život). To ti kažu neki znanstvenici

   16. 9. 2018,   08:31
  • Darinka, svaka čast!

   16. 9. 2018,   08:58
  • Markićkini sljedbenici

   16. 9. 2018,   09:24
  • WTF od kad to ljudski fetus nije živ(ot)!?!?!?!?!? E da mi je znati Darinka iz koje rupe si ti ispuzala.

   16. 9. 2018,   09:44
  • Lot131, očigledno me nisi shvatio. Ne kažem da ja fetus nije živ, već se pitam kako netko može tvrditi da je jednostanični organizam živ, a istovremeno tvrde da fetus to nije. Ukazujem na njihovo licemjerje, ok? Naravno da je fetus živo biće.

   16. 9. 2018,   10:22
  • trombon, tvrdiš li ti možda da fetus nije živo ljudsko biće?

   16. 9. 2018,   10:27
  • @Darinka malo si zabrijala. Naime i pobornici tabora "Pravo na život" i pobornici tabora "Pravo na izbor" uopće se ne spore je li fetus organski živ jer činjenica je da je fetus skup živih organskih stanica. Dakle nema tu nikakvog licemjerja. IMHO fetus je zametak ( ako baš hoćeš živog) ljudskog bića.

   16. 9. 2018,   10:52
  • Kriva grupa!!!

   16. 9. 2018,   11:23
  • Lot131, mnogi itekako negiraju da je fetus živo biće. Vodila sam puno diskusija s takvima, pa i na ovom portalu. I ne, fetus nije zametak.

   16. 9. 2018,   13:06
  • @Darinka a jel i kokošje jaje živo biće. Umjesto očigledno ispraznih i besmislenih diskusija bolje bi bilo da si na satovima biologije bila barem upola toliko aktivna... Ali to je prošlo i sad si tu gdje jesi... uživaj. 😀

   16. 9. 2018,   13:32
  • Uopće ne vidim razloga da budeš bezobrazan/zna i da vrijeđaš. Arogantan/tna si, a nisi u pravu. Fetus nije zametak. U sisavaca zametak se zove embrij, a ne fetus. To je faza razvoja prije fetusa. I ne, kokošje jaje nije živo biće, živ je zametak u jajetu, ne jaje u cjelini. I to samo pod uvjetom da je oplođen. Ako već ideš raditi takve usporedbe, onda trebaš znati da je kokošje jaje pandan maternici u sisavca, ne jajnoj stanici, još manje embriju ili fetusu. Grana znanosti koja se time bavi zove se embriologija, pa prouči malo da se više ne blamiraš vlastitim neznanjem. I poradi na elementarnoj kulturi komuniciranja, omalovažavanjem i vrijeđanjem sugovornika ne dokazuješ ništa osim da si sam neodgojen i nekulturan. Pozz

   16. 9. 2018,   18:14
  • @Darinka; uspori malo, ovo je ipak malo previše za prosječnog šank komentatora koji je negdje čuo neku paušalnu poluinformaciju koja potvrđuje njegove stavove, pa se hrabro upušta u raspravu o temi u koju se uopće ne razumije. ;)

   17. 9. 2018,   12:05
  • @velist 😀 istina, govorim o sebi dakle, ja ovdje jesam prosječan šank komentator i ništa više od toga 😀. I uvijek me razveseli kad se ovdje netko onako za ozbiljno razmaše o bilo kojoj temi i onda traži da mu se potanko objašnjava ono što je očigledno iz onog ili ovog razloga propustio u svom dosadašnjem obrazovanju. Takvi nikako da shvate da je ovo ekvivalent plota, a na plotu stvarno svatko svašta piše i da plot nikada nije bio i nikada neće biti školska tabla. Živjeli svi! 😀

   17. 9. 2018,   16:03
  • dartinka - fetus nije saostalan već se nalazi unutat matičnog organizma...ameba JE jer se nalazi u vanjskom svijetu...a s druge strane objesni mi zašto se onda vrijeme početka razvoja fetusa ne uzima za "rođenje" bića na zemlji nego tek kad izađe iz (znaš već čega)?????????

   18. 9. 2018,   16:52
 • Ne laprdajte. Još niste ni malezijski avion pronašli ni istražili oceane , a kao znate što je u svemiru. Cccccccc.

  16. 9. 2018,   08:49
 • U simulacije su išli s pretpostavkom da planet ima atmosferu i ocean ... koristili su računalne modele slične onima koje koriste u proučavanju klimatskih promjena ... i oni sebe nazivaju znanstvenicima???

  16. 9. 2018,   07:33
  • Koje klimatske promjene ? Upale HAARP i ubace ga u petu, prskaju nebo kemtrejlima i naprave efekt staklenika i onda kriva ja što vozim auto na naftu zbog koje se vode ratovi, i krava što sere.

   16. 9. 2018,   08:51
  • Pa naravno, ljeto. Trebaš se ugledati na moralne vertikale poput BonoVox-a, koji je veliki zagovornik borbe protiv klimatskih promjena...a pošalje privatni avion na drugi kraj svijeta po šešir koji je tamo zaboravio, to što taj avion izbaci u atmosferu nekoliko tona CO2 to je ok, ali ti nemoj držati kravu jer previše prdi.

   16. 9. 2018,   09:27
  • Mastamo kako bi nesto kolonizirali ne razmisljajuci da tamo negdje zivi zivo bice slicno covjeku. Sta ako je to zivo bice bacilo pik na nas a usto je tehnicki daleko naprednije? Kako cemo se osjecati kad nam dodju u goste i pocnu nas maltretirati a sto nije nemoguce. Mi imamo kakvu takvu tehnologiju tek stotinak godina. Kako cemo im se suprostaviti. Svemir bi bio besmislica da ne buja zivotom zato zadovoljimo se onim sto je nase i ne patimo za tudjim

   16. 9. 2018,   11:40
 • Naravno da nismo sami u svemiru i to ne samo sa primitivnim oblicima života već i sa kompleksnim i razvijenim oblicima života.U svemiru postoji najmanje 2000 milijardi galaksija sa milijunima zvijezda unutar svake od galaksija i sa u prosjeku oko 10 planeta(više ili manje) oko svake zvijezde.Pa i voda koju pijemo i koristimo i bez koje nema života na ovoj našoj planeti je došla iz svemira.

  16. 9. 2018,   14:27
  • Kako ti to znas, mozda i zivimo u staklenoj kugli, to sto ti govoris je vjerovanje isto kao i vjerovanje u boga, nisi vidio, opipao, samo si cuo price.

   16. 9. 2018,   15:02
  • Ni antimateriju kao ni tamnu tvar nisi vidio,pa ipak postoje.A tamna tvar čini preko 90 posto svemira.

   16. 9. 2018,   15:18
  • Lako je pljuvati po svemu a o nicem pojma nemas. Ipak se nesto zna pa ni kompjutera nebi bilo da se nista nezna. Hrvat i ja mislim da nismo sami i mnogo toga sta nam moderna tehnologija omogucava vjerojatno ce se i dokazati ali ne sve

   16. 9. 2018,   17:52
  • Opa, evo još jedan YouTube "fizičar" koji sve zna. Flattard ili samo dunning kruger?

   16. 9. 2018,   18:23
  • Ljude zaboli kad spoznaju da zive na plocetini. Budu sokirani, izgubljeni, placu za SF filmovima, galaksijama i crnim rupama. Nakon nekog vremena kad dodu k sebi shvate da je ploca sa kupolom jedan zatvoreni sistem koji savrseno funkcionira bez zamrsenih formula koje su sve zamrsenije da bi pravdale okrugli svijet. Shvate da je to NETKO stvorio i da nismo slucajna greska u nepreglednom svemiru. I onda nastave normalno zivjeti dalje kao i prije. Samo bez zvjezdanih staza, ratova, interstelara i marsovaca.

   16. 9. 2018,   19:58
  • Nisam niti mislio da si wikipedijski copy paste znanstvenik, nego YouTube Mabus/Duspara/Jeranism copy-paste "znanstvenik". Još da si imao primjedbu na tamnu materiju, ne bih se niti javio pošto ona nije eksperimentalno dokazana. Postojanje pozitrona je dokazano još tamo negdje u prvoj polovini prošlog stoljeća. Ne bih se složio ni s tim koji je pojam prvi nastao. I nema baš smisla davati naziv za apsolutno cijelu populaciju na Zemlji koja nema veze s jednom teorijom zavjere ;-) A ovo o "muku" koji bi nastao nema smisla niti komentirati, samo tri riječi: Dunning kruger efekt.

   16. 9. 2018,   20:06
  • @Superbek čekaj, čekaj stani, zar jednorozi i zubić vile ne postoje!?!?!?! Otkud ti te bedastoće, još ćeš izvaliti i da je Djed Mraz izmišljotina. 🤣

   16. 9. 2018,   20:58
  • Pa ja se ispričavam, ali Duning Kruger efekt je dobio ime po dva psihologa koji su izvršili niz eksperimenata i napisali znanstveni rad na temu nemogućnosti prepoznavanja vlastite ignorancije kod pojedinih ljudi, pa je naziv isti i na hrvatskom govornom području. Tvoji komentari su, na žalost, klasični primjer opisanog. Kada kažeš da npr. neki doktor fizike koji je cijeli svoj život posvetio proučavanju i dokazivanju fizikalnih zakona, pročitao knjiga i napisao znanstvenih radova koliko ti nisi vidio niti na slici, "nema pojma" i to tvrdiš na osnovu toga što si pogledao tri YouTube filmića, pa ti valjda znaš bolje, upravo upadaš u tu kategoriju. To nije moja krivica. Što se tiče debate s nekim poznatijim znanstvenikom, za debatu treba imati dvije suprotstavljene teze za koju će sugovornici moći iznositi argumentirane dokaze. Što će ravnozemljaš iznijeti? Citate iz Biblije? Teoriju zavjere po kojoj lažu bukvalno stotine tisuća ljudi, uključujući i ovog s kojim razgovara? Uostalom, takvih "debata" ima koliko hoćeš, samo s ljudima koji se bave fizikom kao hobijem. A nađe se i pokoji srednjoškolski profesor. I to već bude previše, poslušaj koju. Ne postoji funkcionalna mapa niti model rz. Ne postoji fizika rz. Kada bi netko uspio postaviti hipotezu koja će opisati i predvidjeti makar neke prirodne pojave na temelju tog nepostojećeg modela, onda bi s pravom mogao i tražiti debatu s nekim ozbiljnijim. Do tada, rz postoji samo na YouTube-u i forumima. Sretno.

   16. 9. 2018,   21:32
  • Lol, evo ga opet, pa ti si mene odlučio zabavljati cijelo veče. Hajde opet pogledaj kako funkcioniraju vremenske zone i što se dešava kada pređeš IDL. Btw, ne bi baš drukčije moglo funkcionirati niti na rz ;-)

   16. 9. 2018,   22:09
  • @Superbek isukrstati pa i ti si pop*šio priču o vremenskim zonama? Pa svi znaju da su vremenske zone izmišljotina... 🤣 🤣 🤣

   16. 9. 2018,   23:32
  • Kad smo vec kod vremenskih zona pogledajte njihov raspored na Antarktici i sve ce vam biti (ne)jasno.

   17. 9. 2018,   13:24
  • Ljudi moji, vama će te teorije zavjere mozak pojesti, iza svakog ćoška vidite po jednu. Vremenske zone se određuju dogovorom, nije to prirodna pojava :-)

   17. 9. 2018,   16:49
  • Kakav dogovor? Pa zar ne bi jednako trebale biti rasporedjene na sjevernoj i juznoj hemisferi jer su obje polutke simetricne? Nego gore su sve po redu, a dolje razbacane potpuno nelogicno. Tko god nije vidio ovo ima na youtube mabus channel. I ne spominjite neke glupe dogovore kad je vrlo jednostavno povuci meridijane od sjevernog ka juznom polu i dobiti identican raspored vremenskih zona.

   17. 9. 2018,   22:37
  • Na Antarktici se spajaju svi meridijani, tako da je kontinent teoretski u svim vremenskim zonama. Naravno da bi bilo jednostavno podjeliti vremenske zone na taj način, ali to nije praktično istraživačkim stanicama koje se tamo nalaze i u kojima borave više-manje svi stanovnici na kontinentu. Tako da svaka koristi zonu koja joj odgovara, pa to vrijedi i za teritorij na kojem se nalazi. To su uglavnom vremenske zone zemalja u čijem su stanice vlasništvu. Stvarno ne vidim kakvu opet zavjeru ovdje netko može vidjeti, ali pošto si to pokupio s mabusovog kanala, onda postaje jasnije.

   18. 9. 2018,   00:40
  • Zasto bi to morale biti vremenske zone pojedinih zemalja? I na koji nacin to nije prakticno? Sve je to omotano velom tajne bas kao i tvoji odgovori. A kad Antarktiku 'razmotas' na model rz, gle cuda sve zone su pravilno rasporedjene, nesto poput pikado ploce. Fascinantna pojava.

   18. 9. 2018,   08:21
  • @Li Van Klif 🤣🤣🤣🤣 " Sve je to omotano velom tajne bas kao i tvoji odgovori." Epski... 🤣🤣🤣

   18. 9. 2018,   16:16
 • Tko bi reko da je Proxima Centauri stara kao naše Sunce...neobično, stvarno :))

  16. 9. 2018,   08:45
 • Mašta radi svašta.

  16. 9. 2018,   08:24
 • A da pitate Melvudina?

  16. 9. 2018,   09:58
 • Pošaljite tamo caricu i njezinu ekipu iz sabora i ostale lopove ...

  16. 9. 2018,   08:50
 • 14+3+98+52+58-2-32 = VODA ...... aaahhahahhahaaaaah,....... VODA +41+25-59+2 = OCEAN .... hhhahhahahahhahaaaaa......... ovi su jači od političara.

  16. 9. 2018,   08:15
  • Rođo znam da je tebi čitanje sa razumijevanjem nesavladiva vještina pa ti je tako promaklo da u članku na nekoliko mjesta piše vjerojatno a i to vjerojatno se temelji na nekim pretpostavkama. Ali neka samo ti nas i dalje zabavljaj. 😁

   16. 9. 2018,   09:53
  • @Danijel.Bezimeni ako se nešto izrijekom temelji na pretpostavkama onda je samo po sebi razumljivo da se radi o zamišljanju. Pretpostavke nikada i ni u kom slučaju "per se" ne postaju činjenice. Tako razmišljaju o svijetu odrasli. 😁

   16. 9. 2018,   11:00
  • @Danijel.Bezimeni gledaj prvenstveno se hvataju za poznate činjenice, njih je naravno za sada malo i zato se govori o pretpostavkama i vjerojatnosti, dakle o nesigurnim stvarima koje treba uzeti sa rezervom. Kad već guraš religiju gdje si ikada čuo da se u njoj spominju pretpostavke, zamišljanja i vjerojatnost? 😁 E u tome ti je jedan od razlika znanosti i religije. 😁

   16. 9. 2018,   11:32
  • Ovaj Lot131 je neki teški uhljeb. On ne proizvodi ništa osim demagogije. Takvi su svi ti koji izmisle nešto , a niti se to može dokazat da je niti se može demantirati. Ali Lot131 i slični žive na račun toga , i to lijepo žive. Leže na leđima i bulje u nebo i izmišljaju zvizdarije. Lor131 ... mene prevarit ne možeš koliko god se trudio , to gdje ti prolazi drži jer uskoro će se narod osvijestiti i takvi poput tebe će proći kao prodavači magle.

   16. 9. 2018,   14:44
 • Pojma nemaju sta je sve sa nasom Zemljom a kamoli svemir.

  16. 9. 2018,   10:02
Message